[DSE 2019] 你地溫 數學 又溫成點呢?

1001 回覆
107 Like 73 Dislike
想問個問題
發現自己一直唔係好明個concept
例如 1-cos^2theta=3/4sintheta
最後會有兩個答案 當theta係0至90degree
而sin2theta/sintheta=3/4
最後係得一個答案
咁我覺得有幾多個答案係要睇一開始條式嘅format
例如一開始係有機會0=0就有兩個答案
而如果係第二條0/0 就會得一個答案
總之就要睇一開始比你個條式
請問我咁樣理解有冇錯
如果無理解錯,你應該係講緊解方程除未知數嘅問題
用最簡單x^2=2x做例
如果兩邊除走x,你會淨返x=2,會少咗x=0呢個答案

普通先生會教你永遠唔好喺解方程時除未知數
要將啲嘢放埋一邊再抽common factor: x(x-2)=0
咁樣就一定會計齊啲答案

實際上你除走未知數嗰陣,你係假設緊嗰個未知數唔等於0
用返個例子,你寫x=2嗰下係有個前設x不等於0
你只要喺隔離補返x=0呢個可能性其實就夠

用返你個例子
sin^2 x=0.75*sin x
sin x=0.75 or sin x=0
或者
sin^2 x=0.75*sin x
sin x(sin x-0.75)=0
sin x=0.75 or sin x=0

你係計緊一開始條式有幾多個答案
咁當然係要答齊哂兩個啦
你講個時我都明
我係想問如果你計到ans 但代入你個step嘅時候出左0/0 咁洗唔洗reject?
例如sin0/sin0
你代入一開始條式1-cos^2theta=3/4sintheta 係得
但你代入sin2theta/sintheta=3/4 就唔得
咁sin0 仲係咪ans
如果考試分別問上面兩條式(雖然兩條式可以變一樣樣
係咪sin^2theta/sintheta=3/4有一個答案(睇佢一開始比你條式?
而1-cos^2theta=3/4sintheta會有兩個答案?
sorry for 1999
你係解緊一開始俾嗰條式,所以你講嘅兩個例子嘅答案都唔完全一樣

做數過程你會寫新一條式,而條式嘅solution set可能會有分別
代答案係代落最開始條式,唔關個過程事

你可以望下log嗰類方程
都係睇最開頭嗰行嚟reject

主要係因為我想睇左herman做哩條數
https://www.youtube.com/watch?v=IuOZXDRr06Y
我見佢直接約costheta
所以想知幾時可以直接reject
因為本身條式有tan theta
咁會點
因為我平時都係怕miss左個ans
變佢做quadratic
又有一個中生埃
寫得tan theta出黎就已經implicitly assume左theta唔係90+180n (n可以負)
姐係 cos theta唔係0
屌 係喎

竟然有學校會咁樣出compulsory part嘅卷
背景資料:
中四上學期考試卷,必修部分,無教calculus
(Alpha +beta)/2=0

咪得囉
form完再用2式搵返個slope反黎 一開始學m1都係咁
有無巴打可以俾下意見我
而家讀緊u m1 core都係5*,想報反令返5**
但m1條curve完全覺得識哂成份都唔一定**到
諗住識下m2,但MI味學過
斜線代入曲線理論上係中五或中五下學期課程嚟
你大學讀咩科
如果讀數嘅話,學習能力應該唔差
要半年入搞掂M2到有5**絕對唔難

「其實唔難」嘅拓展版
civil
起ust yr1果2科數都教哂成個m2,都有 a range
但dse份野vector同trigo in都比較深咁
最煩既system我諗應該無m1咁煩掛
差唔多咁煩
最撚憎system of equations,學嚟唔知做乜鳩
鳩計喪計sub sub sub,屌佢老母臭屄咁又出一條長題,用software求鳩其搞堆數出嚟又一條
將matrix近乎最無用嘅application放到咁大唔知為乜
啲cert分散喺公司同屋企
要集齊佢唔係咁容易
我試下搵搵
08 ce mc 53/54
跟dse用1h15min的話夠5**未?
linear algebra 嘅基礎嚟喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞