[DSE 2019] 你地溫 數學 又溫成點呢?

1001 回覆
107 Like 73 Dislike
咁連past paper 都冇既題目
出面邊本練習 / mock paper 係有?

如果改數字就係whole new world
咁textbook 每課後面既練習一樣做到相同效果

dse past paper
唔計sample paper
都已經有8份
我相信如果你唔提佢
random 咁抽比學生做
佢地都唔知係past paper

最後一樣
我一直都好強調既野
就係做past paper / training 既方法
係repeat and repeat
做到long term memory

詳情係第357個reply
悟性低既學生應該清左佢本textbook既練習題先
啱呀

所以咪都係唔使買出面野
想問定積分 我用代u in左啲一舊嘢加常數出嚟
如果我冇將啲constant塞落C到
係咪會計錯
唔知點解計唔撚到 但執返靚又同答案一樣
冇嘢了 用計數機check個時禁漏左個括號
其實考評會議D powerpoint有無需要睇?
覺得D內容淨係比老師睇
數學其實冇乜好睇
啱就啱
錯就錯

其他科我先會睇
例如chem
因為marking scheme 冇出現既字
可能都會比分學生
呢d先有睇既價值

不過呢個數學post
唔講chem了
想問下dse可唔可以用syllabus以外嘅方法去做數?會唔會唔計分?
坊間試題又抄返past paper
你冇抄既價值囉
如果a b唔係實數又會點
retake要幾分先穩入MBBS/LLB?
18DSE Phy Chem Bio
又派膠
thats why MC有趣咁多
可以用各種方法做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞