[DSE 2019] 你地溫 數學 又溫成點呢?

1001 回覆
107 Like 73 Dislike
咁姐係你道行未夠啦
一個5** lv嘅人唔會因為冇program而由識計變唔識計 最多係計得慢啲
btw,個條係由normal form演變出嚟
我同意自己道行未夠
不過我係識計但計錯
返屋企就計啱左
18年我都係用point distance formula計咗r=5之後先再做返正規要點做,因為本身計唔啱個value
然後我發現我之前做係有一步個steps寫錯數字,所以做唔到卡勁耐
我都唔明啲天才點解可以咁勁
想問下卷一係咪淨係Prove/Show that 的題目要寫Reason?

都幾煩膠
算唔算估中咗今年M2嘅煩膠style
呢條係2018 M2 mock嚟
做完已經唔記得考咗啲乜

請問你地會點prove b題
發現自己有啲concept唔記得左
順便問埋a題 你地會點做(主要想知你地點諗

ans 係6x+2y-1=0
如果兩隻都唔係直角咁可以點算
Part a題目無講要搵equation
用mid point theorem會快啲
首先畫L嘅graph
Construct幾條OP嘅possible line 跟住mark得幾個Q嘅position 其實已經肯定Q嘅Locus係parallel to L
當然呢個係直觀嘅諗法 如果解釋嘅 咪試下搵L同兩軸嘅交點 跟住搵呢兩點分別同O嘅mid-point 再計slope
不過唔係最嚴謹嘅做法嚟 因為咁做其實assume Q嘅locus係直線 但我哋冇prove 但我覺得core做到咁都接受㗎啦

如果真係要嚴謹嘅證明可以咁做
Let (m, n) be the coordinates of P.
So, we have 3m + n - 1 = 0 ……… (*)
Let (x, y) be the coordinates of Q.
Note that x = (m + 0)/2 and y = (n + 0)/2.
So, we have m = 2x and n = 2y.
Substituting into (*), we have 6x + 2y - 1 = 0.
Thus, the equation of the locus of Q is 6x + 2y - 1 = 0
搵A喺CD嘅projection D'
然後睇AD'B係咪直角?
好多高手
返屋企再睇 thanks
呢個明顯係數學補習佬集中post
下個post開始可以直接改名
諗緊有無再快啲嘅方法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞