[DSE 2019] 你地溫 數學 又溫成點呢?

1001 回覆
107 Like 73 Dislike
喺之前整mock有出過
不過係簡單版
只會有 有人唔識做既題目

唔會有做厭既題目
我指final question可以多啲出唔同chapter嘅野 次次都係呢兩課好易估

應該適時會轉下,所以我覺得出年可能玩返probability
九成又係3D
求祈摺下紙搞下立體又一條
簡簡單單
點解咁覺得? 之後唔通唔再出prob asgs咩?
Prob無乜機會㗎啦
同M1咁大重疊
ASGS都仲有機會嘅,但3D嘅可能性真係高啲
只要唔出distribution應該冇問題
純counting principle一樣可以出得難架,好似math and stat section a/2014嗰類

其實本身core同m12啲重疊位佢都係照出啫
例如log expo transformation(m1)
嗰個唔算好重疊
因為喺M1根本無教過咁濟 寔中係當學生識做然後講用e做底
Probability嗰邊個training爭得太遠,出得難對core學生好唔公平
出條逼你用ncr npr
不過考評局變幻莫測
不過14年其實對m1都無咩優勢

雖然m1見prob expected value多
但係佢地大部分題目都係慣性fix哂邊幾隻distribution先再做
dse又冇就咁出成題難嘅discrete random variable
只要唔掂distribution同expected value之類其實唔差太遠

btw 其實normal distribution同Bayes Theorem應該交換syll,前者純m1後者純core,依家搞到呢幾樣野不倫不類咁

同埋到而家都唔明點解m1m2時數一樣但係教到嘅份量差咁遠
講開時數,最神奇嘅應該係IB further maths HL
個課程闊到戇鳩,唔知點可能教得完
IB深到有啲year1,2先教(hypothesis testing之類),唔明點解會有人覺得ib簡單個dse
完全重疊嘅topic嚟計係DSE深啲

整體係IB SL<DSE core<M1/2<IB HL<IB further maths
further math痴線到我覺得同hkal pure math有得fight甚至再勁少少
咁又未必
都係嗰句啦,重疊課題嚟講香港無得輸

但如果睇埋IB個低能MYP嚟講,成件事會變得更加離奇
個難度好似由小學直升大學咁
要變化都可以有既

3D + mensuration 又得

3D + coordinate geo 又得
呢d 2D <-> 3D 既玩法其實會考起好多人

ASGS + prob 雖然出過
但其實可能再上一層樓

整返條消失左十年既prove + co geo 又得

最近都出緊我份mock
都係呢d方向
不過dse 最盡都係12,13分
玩唔得好盡
想問有無人做過教圖M1 Mock?2016version
深淺度如何?
求評
教圖仲有出m1咩?
有冇巴打知點樣可以提升b part 啲答題能力
有咩圖像concept特別多用
救下小弟

利申 以前考3今年retake
請教巴打,想穩5係咪可以放棄killer大佬題

留返時間check卷
係(盡做啦 執到幾多得幾多
上年冇放棄最後個題 浪費左30mins都砌唔到個r
得個桔 前面有啲a題錯左
最後5左
今年諗住學小小outc嘢防身
溫左統計個課
可以穩拎b part最易拎個幾分先
概率基本嘅一定要識
想問下 m2有時in 啲trigo
我同marking個方法完全唔同
佢出左啲tanx sinx
我就有啲ln(cosx) ln(1+tan^2(x/2)
但check過個值一樣
係咪會照比分我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞