[DSE 2019] 你地溫 數學 又溫成點呢?

1001 回覆
107 Like 73 Dislike
不能同意更多
錯咗Q34
咁我更正一下
有些少學習意義
但真係無乜考核意義喺度
年年都係咁樣重覆鳩計
次次見到計到核撚突突咁就扯火
花勁長時間先對得啱
我當年係錯咗圓形計ratio of triangle areas嗰條
1:3寫咗做1:4
我記得必修部分無定義過咩叫tangent to curve at a point
只有tangent to circle at a point
限制之下只能咁樣講
咩學習意義考核意義先唔講
(利申:小薯,識條鐵)

如果年年都重覆鳩計就唔出得嘅話
份CP啲index,make subject,variation,factorization全部都收得皮
(對呢度啲痴線佬嚟講應該係直程成份收得皮 )

如果計極都計唔啱計到人扯火就唔出得嘅話
咁對啲拎唔到5**嘅同學嚟講又係成份卷唔使要

咁結論即係成科數學唔好考,改做校本評核算,大家都開心
想問一下
上面個條f4題唔用calculus點計
認真問
你啱㗎

我暫時見M2 section B其他題目都仲有啲意思嘅
有時係matrix diagonalization,有時係Cayley Hamilton,vector今年撈埋angle between two planes,Integration又有得輕鬆砌下玩下
算係得意少少,拉到curve之餘又唔會太辛苦

System嗰課又唔講geometric meaning
無人知道係講緊三個平面之間嘅intersection
計完除咗知道答案之外就沒有然後
有algorithm解決嘅題目做咩需要人手做
Core都唔會就咁撻兩條式出嚟叫你計,而係俾段文字你自己消化完再計出嚟啦

13年喺公司
18年未有呢張紙
12+14年無考
要怪就怪cut咗3D co-geom
(pure 2005年係最後一年考,唔係DSE先至cut)
本來 3D cartesian coordinates + 3D vector + system of linear equation/matrix 係一個豐富嘅課題

不過如果咁講嘅話,啲所謂 matrix diagonalization 都一樣係鳩計
因為根本無教 eigenvalue/eigenvector
做完都唔知做緊咩
Diagonalization我都仲說服到啲學生
話大學喺啲類似Markova chain嘅課題會用到

但而家個syllabus嘅system of equations我真係連自己都呃唔到
真係要做Diagonalization嘅時候咪又係用電腦計
唔通真係同你手爆咩
咁你當係我對system呢課嘅憎恨放大咗成件事
啱啱返到屋企就見到有人憎system
涼都唔沖即刻上黎正返個評

最麻煩仲要打埋個solution
長到死

痴線架
痴線架
痴線架
直線y=mx+c
有intersect 點,可以express c in terns of m
然後放y入條parabola入面,再用discrminant=0會得出一條m既quadratic equation
對應既m(thus c)既solution就會係果兩條直線

同一份卷仲有多條
其實呢條個答案仲痴線
好叻
我同一張4粒星都未做到
錢已交...$925
搏命先
呢題有咩特別

睇唔透
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞