[DSE 2019] 你地溫 數學 又溫成點呢?

1001 回覆
107 Like 73 Dislike
1980 不過小心啲 部分嘢舊制PP有,但DSE Out-C
早年CE有Vector Radian
同埋後期都有嘅Method of Bisection都係
仲有記得,因為舊制CE數學係冇Locus,所以要去A.Maths搵
以我所知大部分上連登嘅學生都係CD rom
多數都無ac齋睇
where typo
拎到好早分數
想問下樓主 maths core 係咪非常容易?
其實數底差係咪一早整定左?
今日做返當年2014份卷
發現自己個分數同當年差唔多
ps. 非考生 純粹回顧
如果呢幾年都冇再溫
咁梗係一樣啦 唔跌都好好
連登ac已經同公廁無分別
你幾難可以搵到條公廁比超過20萬人屌過
20萬人J過 就好易搵
想聽下巴打講下5*同5**嘅分別
你呢年做過啲咩上到5**
係純粹檢討一下上陣時既不足...
對重考泥講檢討陣上失敗既表現我覺得幾重要
幫人補習時就當溫書,1直keep住個記憶照考
冇學過新野/例外再操卷,
16年衰懶謹慎連a part都check,做唔哂最尾條,mc岩哂都拉唔返
17都係輸心理質素,3d當場緊張到唔識畫摺痕計角錯哂,但補習教返人果陣就直接諗到,都係lq陣上表現差劣,衰緊張驚唔夠時間
18盡速度做,做完就下題,最尾1題其實都卡,不過剩餘時間較多,逼自己冷靜,雖然最後都拎唔足,不過叫做成份卷高番果幾分上到cutoff

認同檢討失敗呢點好重要
套用喺學生身上就即係檢討mock exam嘅不足

考數學嘅精神狀態控制亦都好重要
緊張就好易會撻Q,學生要相信自己嘅能力,入場盡力去做就得

我自己考得最差係2016年
嗰陣完全唔夠瞓,考前一晚三點左右先瞓得著
之後17同18年都逼自己全個三月都八點起身
咁樣到考嗰日就會以較為清醒嘅狀態做卷,正常發揮
每次同學仔問我呢條問題
我都係用同一個比喻
係有d好老土既
但我好鐘意用

一年前
有一個世界食辣椒比賽
d參賽者食辣椒好似食薯條咁
一拎起上手就咬
但我自己係一個譚仔10小辣都唔敢叫既人黎

所以其實難唔難,易唔早
好睇你付出左幾多
你付出多,你咪會覺得易囉
你從來冇付出過,你梗係會覺得困難
全個三月都八點起身

我記得個陣話過你聽
我個陣日日5:30起身
八點對我啲夜鬼嚟講算好早啦
5點半起身簡單係無可能

總之就係調整生理時鐘,大意嘅機會就細好多
我除咗2016年之外嘅MC都係全對
岩啊陣上表現+能力要同時搭夠

早訓好有用
咁果個月你幾點訓
2018比份mc嚇死
返屋企睇返明明好多條一睇就知點做

希望2019易返d
係囉
第17題-.-
1點左右
都算係夠瞓嘅
係條sector同orthocentre要諗一陣
其他基本上都係秒殺

我反而希望2019再難啲,難到仆哂街大家叫哂春咁先過癮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞