[DSE 2019] 你地溫 數學 又溫成點呢?

1001 回覆
107 Like 73 Dislike
I dont think it is a failure of the education system because of that core maths does not include calculus. In HKCEE, maths does not have calculus too, only amaths does.
Calculus is only for advanced students in my opinion.
慢慢做啦
唔知會唔會比到靈感你出題目撚連登d中學雞

條curve係y=x^2 搵陰影面積
想問我咁做嘅話錯左啲咩
我嘅諗法 當佢係長方形
area=長方形-由0in到s -(由-s in到0)-個個三角形
係咪因為t唔一定係細過s
所以唔一定係長方形 所以我錯左?
係啵
大家覺得paper1最後一條會考咩
我岀卷既話就整條超難既linear programming
Linear programming好難出得深喎 同埋好難出13分
可能我見識少
Btw會考巴M2衰乜?
冇咁快掛 今年先考完
我係買prob㗎
我始終唔覺得因為出prob益咗M1人咁就唔出
咁phy chem bio每科之間都有correlation㗎喎 唔通話因為驚益咗Chem人而Bio唔出某某topic?我又唔覺得會
計我話,有心拎5**嘅,就應該要操到任何課題都無死角,唔好奢望考評局開正自己嗰瓣啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞