[DSE 2019] 你地溫 數學 又溫成點呢?

1001 回覆
107 Like 73 Dislike
Maths sense係要靠自己練返嚟
教書只能同佢哋分享下我點樣諗出嚟,邊度搵線索
無可能令全部人去到自己個level
一陣copy 返上年既2個 同學迷思 先
G持
lm
有無諗住去做下自修生報考
十月頭截止啦
諗實有諗過 未學過點考
老實講
數學你明concept
夠你5**
應該問自己有無考嘅原因先
為工作、為興趣、為升學,定係為啖氣
興趣 文科仔有啲後悔中學完全無學過數
想學返啲數一技旁身
成日聽人講話DSE考小心
話唔覺意錯咗就無孖星
明哂概念都唔夠喎
你對一對今年個時間表
度到時間就去報名
不過自修生有報名費要交
齋報一科計埋都差唔多9舊水
睇你想唔想咁做
本身會報geog 數學要再諗諗
怕嘔唔到時間出嚟學
我都想試下玩Geog
好似好難 今年又改制
第一次見就話考智商嘅

第二次見到唔識就只可以話係溫習得唔夠徹底

如果你相信考評局係非常無新意嘅話,根本唔使怕嗰啲所謂嘅考智商題
睇你平時攞到幾多時間出嚟啦
如果要考嘅話,隔一兩日做下數會好啲嘅
我自己日日教書所以唔溫都無問題
有啲嘢真係勉強唔到
假設做齊pp,面對同一條新問題
數撚會話係翻炒
其他人會話係全新

例如2013年條GS,前半段根本係翻炒借錢還錢嘅計法
其實我發現每年上面d巴打都會出現係個post 度
因為呢個係 數學 post , 所以焦點都係放係 數學
但下面既concept apply 落唔同science subject 都係可以的

同學迷思 1 :

math core會唔會做晒全部CE卷?因為驚太淺好似晒時間咁。
(早幾日有學生問我)

我通常會反問佢地
點解覺得ce題目淺?
要真正可以講ce卷淺,條件得一個
就係你做ce卷拎到好早分數
90%,甚至100%

呢個數字千祈唔好覺得高
而家dse拎5**分數都距離90%不遠(可能更高)
你既然覺得ce淺過dse,咁如果你ce拎唔到90%
你又點游說自己會係個難d既dse拎到90%?

所以唔好自欺欺人
你做左10年ce past paper都拎到90%或者更高
恭喜你,你有資格可以話ce卷淺
可以再挑戰更高一個難道,部分A. Maths ,其他難既練習
否則
唔好話ce卷淺而忽略佢地
有個typo,下年照cop嗰時記得改返

CE MC除咗命中率之外仲有速度
因為DSE MC個節奏都相對急速
而且最近兩年都有一堆學生反映話做唔哂
所以做CE都要練埋速度

不過我自己對合理速度呢樣無乜概念
等巴打解答
可能全部都係補習佬嚟
樓主可唔可以post下成績單
2 plus 2 is 4 minus 1 thats 3 quick maths
中學生開連登account其實難唔難
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞