[唔好俾佢停] 福岡有咩好玩? (4)

1001 回覆
30 Like 7 Dislike
長崎纜車開番啦.

之後去既巴打好彩
Thanks巴打
毒遊非自駕, 行程求批

住糸島
Day1: 糸島 > 博多, 中州 - 下午3點幾落機,打算去糸島海邊行下再去博多個頭食晚飯
Day2: 福岡 > 太宰府 - 睇下公園,寺廟
Day3: 唐津 > 佐賀 - 唐津只係去下唐津城/神社,之後就去御船山楽園/祐德稻荷神社等,會否太chur
Day4: 福岡 - 睇下寺廟,主要去海之中道,晚上可能行下marinoa city

住別府
Day5 糸島 > 別府 > 大分 - 去大分行下
Day6 由布院 - DAY trip 未plan實

住小倉
Day7 別府 > 小倉 - 小倉城, 周圍行下
Day8 門司港
Day9 小倉
Day10 小倉

因為我係訂咗酒店先plan行程, 所以小倉個幾日唔知去邊度好有冇提議
我咁玩, day2 買福岡 day pass, day3-5買北九州jr pass o唔ok?
糸島有冇單車借?
thanks
可喜可賀
Day6由布唔用pass?
Day8, 門司港全日?
多謝晒
thanks
day6由布 - 係講緊JR PASS 定巴士PASS? 我自己都唔太清楚
day8 - 係,因為都唔知去邊度好
咁多日小倉? 去唐戶市場 但只開星期5,6 及假期

thanks
咁多日小倉? 去唐戶市場 但只開星期5,6 及假期[/quote]

係,因為訂左酒店先PLAN行程, 後未發覺小倉唔係太多野玩
小倉個幾日係周未,沒問題
thanks
大部份人去由布都會坐由布院之森
用JR pass
你會坐巴士入?
真係唔該晒呀巴打
希望18號順利去到
加油
系島
交通不便,交通不便,交通不便
唔講交通費,出博多都要半個鐘以上,加上鄉下地方,無街行

住小倉又係,返博多無新幹線先,要慢速jr
加上,如果去長崎,熊本,甚至搭由布院之森都好,點都要去博多

仲有,小倉頂多玩一日嫁咋

用JR pass
你會坐巴士入?

諗諗下都係唔去由布院,我又唔去浸溫泉過夜,好似冇野玩
打算轉去鶴見岳行下山算

thanks
加油
系島
交通不便,交通不便,交通不便
唔講交通費,出博多都要半個鐘以上,加上鄉下地方,無街行

住小倉又係,返博多無新幹線先,要慢速jr
加上,如果去長崎,熊本,甚至搭由布院之森都好,點都要去博多

仲有,小倉頂多玩一日嫁咋

冇睇清楚景點就BOOK定野先嘅後果
不過冇所謂啦,我清假1條友去HEA下姐
長崎,熊本就冇打算去
thanks
其實小倉番博多搭JR都係好快咋喎
由布院
都係睇3樣野, 金鱗湖, 湯之坪街道, 做蛋卷
如果呢3樣野無興趣, 其實可以skip

用JR pass
你會坐巴士入?

諗諗下都係唔去由布院,我又唔去浸溫泉過夜,好似冇野玩
打算轉去鶴見岳行下山算
由布院
都係睇3樣野, 金鱗湖, 湯之坪街道, 食蛋卷
如果呢3樣野無興趣, 其實可以skip
搭新幹線就17分鐘返博多,普通jr 要一個鐘嫁
雖然買pass 任搭jr ,但時間成本好貴囉
如果佢諗住淨係留係小倉玩,我會好佩服佢囉

Btw
住小倉可以搭巴士去 皿倉山展望台 睇日落&夜景
纜車詳情自己google 下
巴打早 有無人又係今朝0735機
10月尾想去佐賀既可以留意

【佐賀】2018佐賀國際熱氣球節(10月31日至11月4日)

「佐賀國際熱氣球節」每年吸引來自世界各地的熱氣球愛好者參加,一連好幾天,100多個五彩繽紛的巨型氣球在競賽中同時升空,在佐賀市嘉瀬河畔上空呈現一幅壯觀的景象。

競賽結束後的Balloon Fantasia環節裡,一個個造型逗趣的卡通熱氣球相繼登場。大會最後2天的晚上則迎來熱氣球燈光表演,此時河岸邊更會放起煙花,整個畫面教人陶醉。

http://www.sibf.jp/en/(英文)

=============

佐賀觀光資訊
http://www.asobo-saga.tw/index.aspx(中文)
人在由布院 入夜咩鋪都關門咁濟 唔知有乜做
早啲訓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞