[唔好俾佢停] 福岡有咩好玩? (4)

1001 回覆
30 Like 7 Dislike
正解
由機場坐地鐵出市中心開始,一日券無記錯,600yen
定650之類
兩日好似720,仲抵玩
兩日券好似要機場航廈先有得賣
去到地鐵機場站只得一日券
求教,今日買咗3 day pass,係由布院返博多果程寫咗由布院之森個時間,係咪已經搞掂?問果個人係話
別府唔駛去晒8個啦
我主要去海+血地獄,之後去大分既OFAM美術館
JR PASS 用就用... 晒咗一日都算啦.
網上建議, 長崎經過, 肥前鹿島 , 祐德神社, 重諗緊....

九州好多景點都係睇建築物,
去柳川 + 太宰府,
起碼有得坐艇, 第二到坐唔到.
聽日就返香港

博多站附近最後一餐lunch 有咩介紹
有冇限菜式同budget?
姐係唔買jr pass買地鐵pass?
十月頭會去八日七夜,會去
長崎2日-jr pass
熊本2日-jr pass
Aso/黑川3日-租車
褔岡1日

而家淨係睇左長崎去
1. 軍艦島
2. 稻佐山
3. 平和公園
4. 哥拉巴庭園
5. 眼鏡橋
6. 出島

2個人都係第一次去,
其他都係大概望過有乜景好去,
有冇邊到可以留耐/短啲,同點到點有冇啲交通唔熟應該點搞 而家都係上google map望下 但冇乜概念
菜式除咗拉麵 回轉壽司之外冇乜要求
早兩日食咗多牛
Budget 10000yen 2個人
Thanks bro 第一次黎 冇乜要求 但唔想中伏
lunch walk-in 唔要平價美食的話都幾頭痕
明白,唔該哂巴打
攞咗張綠色嘅車飛未?
應該有張飛,寫埋你坐咩位,邊日幾點,直到出飛嫁
你玩4日3夜嗎
Jr pass你買3日嘅,剩低1日就一定要用/買其他pass,

通常建議第1日買地鐵pass
因為機場出市中心已經可以坐地鐵,而1日pass已經可以用
到市區之後,當日就盡可能用地鐵方式玩晒博多

又或者你第1日就要移動,離開博多就當然第1日就開Jr pass
但到第4日pass 失效

視乎你想點走線
長崎真喺想出軍艦島再睇稻佐山夜景,建議揀早上出團去軍艦島
怕你趕唔切上稻佐山
10月會開始早咗日落轉夜景

想睇日落晚霞,預日落時間前半小時上到去,通常較少人,容易霸到位影下相
我有睇過啲軍艦島tour,朝早通常都十點出發,但我朝早先係博多去長崎,想問下個tour幾耐
早上出
預1點回港
中午團,大約接近4點
所以怕你唔夠時間玩其他景點
博多落長崎要2個鐘
早上團驚你好趕
要好早起身
落長崎既指定席好多時都爆爆地,留意番
你去誠個outlet?
marinoa outlet
朝早去太宰府
經過好多research之後 更新行程如下

DAY1 (16/1 WED) 住博多
12點到步
博多/天神 9fing
dinner (多牛?)

DAY2 (17/1 THU) 住博多
Marinoa OUTLET+太宰府+柳川(鰻魚飯)
買福岡悠遊卡(福岡一票通 FUKUOKA TOURIST CITY PASS)

DAY3 (18/1 FRI) 住博多
小倉+門司港+坐船/其他交通去唐戶魚市場

用3日北九JR PASS

DAY45 由布院

求評 咁既順序店唔店
DAY 2除左柳川鰻魚飯外 有咩好食
DAY 3 除左魚市場 唔知食咩 定返博多天神食
THX
門司港有湯咖哩
柳川,好似無其他
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞