[唔好俾佢停] 福岡有咩好玩? (4)

1001 回覆
30 Like 7 Dislike
本身今日book 左軍艦島 點知去到唔好天要cancel
天氣不似預期就無法
福岡搭車方唔方便?景點之間遠唔遠?
下星期本身飛去玩京阪神但俾人取消左機 臨時臨急改地點
想請問下別府有冇野食推薦 上網睇有炸蝦,但前後兩日都食炸豬扒,塊面唔使要
原來係咁
長知識
行程plan 剩左一日半,半日係得朝早 下午返港

想去太宰府 門司港 唐戶市場
會唔會行程好趕? 太宰府可唔可以留返走個日既朝早去?定可唔可以依三個景點一日去晒?

豪斯登堡值唔值玩一日?打算即日來回
太宰府門司港一個北一個南你得半日點去哂
好方便,清楚易明,線路唔多
主要都係三條地鐵線
除非你去遠啲比如海之中道果啲就要再轉JR
咁如果門司港,唐戶市場,太宰府
一日係咪去唔晒?

或者一日去門司港同唐戶,半日太宰府得唔得?
一日門司唐戶小倉都夠
太宰去半日都可以

一日去哂太趕
Agree
唐戶+門司較好
迴轉壽司 龜正
今日早上入門司港,下午去太宰府
而家都攰都PK
其實唐戶市場無想像中咁好食
衣家係福岡既脇田溫泉既楠水閣,第一次去衣啲溫泉旅館,好大好靚浴室設備好好
野食好精緻,都真係幾好味,服務好好

前幾日係大分住,住左間叫Areaone hotel oita既野,好處係平,壞處係佢唔太乾淨、設備唔太好,唔推薦。但附近係商店街、夜生活街(唔會好旺、俾本地人放工輕鬆下個啲)、大分車站個啲。
但我想講既係,竟然係個到搵到間好抵屌既按摩店

簡左個45分鐘唔除衫按摩既plan,竟然只係2700羊
仲要係佢地成間鋪啲人都識得按、同一個手勢
唔似大陸好容易撞到鳩按、死力按、按按下自己瞓著左既按摩師,衣到既按摩師都好好
鋪頭乾淨舒適時尚,係正經按摩既首選
搭車黎講,去北九州玩既就住博多車站附近,福岡市內行街多就天神附近好dd。

至於景點,通常去福岡就去埋北九州其他地方,例如長崎,熊本,小倉,別府,由布院。買jr pass 搭新幹線都好快到。

當然,唔買jr pass 係市內shopping + 觀光都可以hea 到5日既。市內景點就基本上一條地鐵線玩哂,只不過去柳川同太宰府就另外搭西鐵。同埋海中之道要轉搭jr 。
我見d 人都係上午去柳川,下午太宰府多
太宰府其實2個鐘乜都行完,除非係櫻花/紅葉季節要上山睇景
個人覺得天神其實冇咩好行
地下街啲野全部唔啱我睇,好多都名店同女人野
地面都係一堆shopping mall

五日玩市內會悶死
我兩日都窄窄地,除非你鍾意shopping就逐個逐個mall行就磨耐啲
一間aeon 夠我行一日,有95折,又多款過藥妝店,又有超市
仲有我超中意行100円店,平過香港1/3 ,又多款
天神亦有間超大既bookoff (賣二手野,乜都有),我好中意入去尋寶,例如有CD,ps4/switch game,相機鏡頭,模型,衫褲鞋襪,漫畫,AV ,名牌,全部二手野,但好新淨

咁熱門dd 既bic camera 同驚安,天神都有分店既,至於名店就更加唔洗講,係哂天神附近嫁嗱

基本上,可以買到你窮,行到你腳軟
有興趣想知間bookoff係邊
我自己幾鍾意行驚安
我貪佢夠集中易搵雖然好撚嘈

驚安我中意凌晨行,貪佢開24,無人行
住天神就係囉
住博多冇地鐵唔通行番去
一日緊係去得曬啦

唐戶你要早上去 新鮮d

唐戶>門司>太宰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞