[唔好俾佢停] 福岡有咩好玩? (4)

1001 回覆
30 Like 7 Dislike
岩用
大約2000yen
博多市中心會塞車
預多啲要跳多幾下
-同女朋友去
-不自駕
-目標:食好西,睇靚景,浸溫泉
-預半日至一日行街買野(DAY1夠唔夠)
-無諗住去長崎/熊本

諗緊由布阮day2+3 or day4+5好(星期6日會唔會好多人?)

博多酒店: 未睇

由布院一泊二食溫泉酒店:
Poppoan?
其他?

DAY1 (16/1 WED)
12點到步 出境禁錢 搞呢樣搞果樣 搭車去酒店
大約1:30pm (由布院之森 一落機到博多站係車站即買,有買pass 就即去卜定車飛)
lunch
博多/天神 9fing
dinner (多牛?)
多牛:博多駅南1丁目5−3 焼肉 多牛 駅南店 (最好5點開門就沖入去留名)

住博多

DAY2 (17/1 THU)
朝早/中午 搭由布院之森去由布院 (車程2小時)
3點CHECK IN
9fing
酒店晚餐
浸溫泉

住由布院 (邊間好?)

DAY3 (18/1 FRI)
酒店早餐
浸溫泉
10/11點CHECK OUT?
行金麟湖 + 掃街?
之後未知

DAY4 (19/1 SAT)
全日未知

DAY5 (20/1 SUN)
朝早晏就未知
博多買手信?
1600出發去機場
1630到機場
1830上機

行街買野:
博多運河城 vs 天神地下街?
鳥栖outlet 定 瑪麗諾亞城Outlet(Marino) 好行D?

食:
博多地下街
多牛
季樂佐賀牛燒肉
極味や(鐵板燒漢堡扒DIY)
cafe de sol
平價壽喜燒老店 中洲ちんや
佐賀牛燒肉 肉いち
昭和食品連鎖便宜拉麵 膳
拉麵 博多一雙
葫蘆壽司
100元迴轉壽司 Sushiro

博多一双 vs 元祖長浜家 ?
屋台有無邊間無咁伏?

問題:
諗緊由布阮day2+3 or day4+5好(星期6日會唔會好多人?)

由布院邊間一泊二食有私人溫泉既旅館好? budget 2000/人?

諗緊day 4 去 豪斯登堡1日遊 定係 小倉+門司港 +唐戶朝市 好?

海之中道公園 + 海洋館 (踩單車睇動物, 睇花, 睇海) day 5朝早夠唔夠時間 定係 day 3 去完由布院返黎去好D?

大濠公園值得去?
有輪椅做乜唔選擇自駕遊?
有呀 去5日中間3日自駕
頭尾都無book
因為唔想晒兩日租車錢
你唔係自駕唔好搞咁多野啦

你去小倉門司其實無乜野睇 會失望多

行街黎講天神天下街最好行

Day1 天神博多尻fing

Day2 3由布 溫泉旅館

Day4 太宰or 海之中道. 睇景

Day5 天神博多尻fing

Day5請留意番天氣 一月咁凍 你肯定你踩到單車 去到大濠?
黎緊10月中去北九州,因為5點要到由布湯check in既關係,如果早上自駕遊由福岡去 別府8湯、金鏻湖、由布院條街,唔知趕唔趕得切
太宰聽講無乜野行 好快行完 咁應該都係去海之中道
單車唔踩都得既
thx anyway
未必趕得切 輕輕鬆鬆去兩個別府地獄好啦

留番d時間由布hea下好過
我一直以別府係得別府8湯,乜仲有另外既地獄可以睇?
8湯唔係指別府果8個地獄溫泉咩
原來係咁 而加先知 學到野
大濠
視乎你2個鍾唔鍾意行公園談心
有類似水上單車你玩既
唔玩,可能有啲悶

好想坐由布院之森,最好揀落機後第2,3日先坐,劃到位機會較大
上網無得book嫁咩
1月公園散步真係唔洗諗

我上年1月去唔夠30分鐘已經想走番入室內

落埋湯布條街道15分鐘已經頂唔順跳番上車
睇完內文感覺個到應該幾大,咁要諗下取消別府8湯定係金鏻湖,等時間鬆動d
隔離大阪機場好大鑊
好彩唔係打去福岡

上網再睇睇 見到兩間 1.由布之彩 2.花由溫泉旅館
兩間都好似唔錯 有無人住過 有咩comment
兩間都正 缺點真係過貴(二人一晚好似60000羊)
巴打住過哂兩間?

由布之彩 個a5和牛好似好吸引

花由環境勁正

唔知點揀好
我諗住別府去一個就過由布院
請問別府有冇野食推介
花由剩係睇過人地D BLOG 研究過

今次想訓TATAMI 所以無住由布之彩

去左試 夢想園
你對由布之彩 有咩comment 溫泉 食物 環境
a5和牛正唔正
想問下博多有冇拉麵推介
上網睇話一雙係臭腳味
唔知.....想係大分dup個骨,有冇推薦口...?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞