[唔好俾佢停] 福岡有咩好玩? (4)

1001 回覆
30 Like 7 Dislike
長崎早車有機會爆

無記錯門司港,九州pass 唔包呢段新幹線
普通車可以唔需要劃位
除左3極少人提及
其他差唔多
第1間好似早訂有優惠
第2間望過隻船真係幾型,同網圖一樣

覺得你就時間啦,博多出發要好早,
一係早一晚入去住,唔係呢就玩一日,訓醒逛下先離開
長崎有自由席企位,亦可以劃位
門司港/小倉,只可以搭普通jr,唔可以搭新幹線
軍艦島上陸其實間間都只會行3個checkpoint
, 你可以睇睇佢地行程會唔會上陸前或後都巡多個島一次俾乘客睇晒全貌
第4間肯定有
上陸前會慢慢介紹其他上陸唔會行到,睇到嘅地方
講完睇完先埋岸上陸
Exact7ly
想喺福岡同女朋友食飯慶祝生日,有無咩推介?佢係日本人黎
9月9到13號係福岡,有無人都同時間?
我第一日洗唔洗買pass
第二日去太宰唔去outlet既話 買唔買pass好
day1買咩pass
如果你三日jr 好似day3開始用好d
你day45行程係點?
因為由布個邊點都要用
day45去由布住一晚咋 住完就返博多行多陣就去機場
黎緊應該有6日5夜係北九州
會去福岡 熊本 高千穗 由布院 呀蘇火山
有冇野應該加加減減
同埋由布院有冇溫泉旅館推薦
我search過連登仔好多都推由布之彩 但我見離車站 大街同個湖都好遠
另外我睇旅遊書好多地方都係搭巴士平d
定其實應該方便d買jp pass好
我地唔揸車
行路仲平呀,你係咪行先?
搭巴士時間耐幾多下喎
想問問九州係咪唔受個風影響?有個fd原本要飛大阪要轉機票
有接送服務

坐Jr 啦,巴士難預計
我book左花由
識玩
你又住過
哪有錢 我都想試下 等你comment
有冇人住過禦船山竹林亭?我book左11月去睇相好似幾ok咁
咁day45點都要用啦
你day5走?
咁你行程都幾趕
其實day2住由布比較好D
去得由布 就唔差在去埋大分別府
唐戶五六日都有
我會建議個行程改一改
day1 博多/天神
day2 由布
day3 由布->別府 可以既話去埋大分 (或者day2個陣去埋)
day4 唐戶門司小倉
day5 朝早可以outlet 可能去埋太宰府?
你可以參考下
同埋你柳川係咪咁想去
最主要唔想由布最尾個日既原因係
一黎遠 搭車耐 最尾個日買野會好D
二黎你outlet應該會買野 到時又要一抽二抽咁去由布 或者你可以租個locker用
day4 點都係唐戶->門司->小倉
因為唐戶得食野 門司同小倉行多
最尾小倉 你走個陣會方便D
我諗住outlet去唔去都罷 day 123 博多天神買野 擺哂入gip day45 淨係去浸溫泉 check out完就返博多 2點幾 去機場 應該唔太趕?
真係唔該晒巴打 過多兩日就book第四間
想揀位坐,早少少報到
見到有人坐響office 門外,就揾工作人員報到先,跟住坐排隊,會比埋號碼牌,呢個號碼就係上船次序

之後會再叫你填form, 簡單野
填完就入去office交form, 俾導覽翻譯機,證件

搞好晒就叫你出去排隊,跟號碼排
亂次序的工作人員會再執一次

上船揀右面會較多野睇

反而回程就唔需要跟次序
想早點有靚位,室內冷氣就完左第3景點,見導遊行
好立即走返去跟前
前兩日買左機票十月尾去福岡,第一次去又想睇下有無機會見些少紅葉,諗左下面個行程:

Day 1: 下午到福岡,係博多附近四圍行
Day 2: 坐車去太宰府同柳川,夜晚返博多/天神
Day 3: 去下關市/唐戶,門司港,皿倉山,最後返博多
Day 4: 坐由布院之森去由布院,寄存行李之後上鶴見岳,夜晚返溫泉旅館
Day 5: 行李繼續寄存由布院,朝早係由布院四圍行,中午去別府/大分,夜晚返由布院拎行李再返博多
Day 6: Hea 到下午去機場

Day 3 - Day 5: JR PASS

想問下皿倉山值唔值得一去? 一個下午行鶴見岳夠唔夠時間? 由布院我見有櫃寄行李,會唔會好易full 晒無位?

Thanks sin
10日自駕 點分配時間地點好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞