IT界討論區:(37) 中年失業IT狗7x24 集體打J格劍,返到工叫春再被炒

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
佢應該不甘心做google吧,天才煩惱
甘都幾好。
甘貴 市中心,我以為外國應該平d ,因地大
波蘭交税多不多,佢地好似買樓,洗不洗年年交地稅?
work life balance其實唔係最大問題
最大問題係係工作上有冇成功感同埋影響力
如果兩樣都冇就真係高人工極都唔會做

而家都係朝緊大屋呢個方向走
下星期二完成買地既手續就開始起屋
但人地it部多人,wok氣少,work life balance,香港係不太着重it地方,大公司layoff it人,如果有財困
唔係,聽講係佢唔鐘意番工坐office
vk比佢個offer係remote home office果類
鐘意幾時做邊度做都得,好似都唔洗報hour
歐洲出糧冇30-40%
美國好似都40-50
睇地方
zakopane買塊地,分分鐘上億(港幣)
市中心通常係old town,空間唔大,又係舊樓或歷史建築
你地買屋,係咪house甘大間? 太羨慕了。 都係既,天才既轉數快人十萬倍。。。可能佢係elon musk 2.0
正ar, freelance甘relax....不過好多外國公司都promote緊呢個culture home office, 方便d人pick up返family
嘩嘩。。。香港d利得税好低。。相比之下,但樓價就gg. 醫生都買不起樓。。大陸人炒貴哂,想講之前睇過新聞,有間一房單位,3 千幾萬成交左
買地皮,起幾高都得wor, 再租比人 正
多d tourist. 多d做生意既機會。。
35-40%
地,聽聞每年都要比稅,但唔貴(唔sure)
聽聞有d公司都有wok氣
both wireless and wired cable gg,等超過3個月先整好
(至於呢3個月條友做d乜我就真係唔知)
公司係去到報比政府聽 (annual leave幾多日係睇學歷同工作經驗)
先至問我拎證書

冇人理我成績表,不過佢地通常見我fyp proj咁得意都會問
dsd bsd,.. ...我好羨慕d中同 每人都有幾層樓收租,都幾千萬身家,月月有租收。。。早期sars買落,升左幾倍。。 中學 讀名校,貧富懸殊。。同學d父母不係做專業人士,就係做生意。。。
買果塊地1295m2
準備起間200m2既屋(建築面積300幾m)

我自問唔係天才,有小聰明only
住幾千呎,空氣又好,好多香港人都想移民,有朋友有澳洲,又有朋友有usa工作簽證,佢地都係去外地讀uni...之後都不返香港住。好似係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞