IT界討論區:(37) 中年失業IT狗7x24 集體打J格劍,返到工叫春再被炒

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
其實IT狗係咪痴撚線
人地其他部門
臨5分鐘去下廁所洗下杯
IT狗搭正仲係度做野
我地公司IT最早走喎
諗到agent, 屍match呢間agent, 想當年細佬我試下個agent態度同專業,佢見到我linkedin打黎揾java人,我特登老作話做開as400, 知道呢樣野唔掂,想轉java,之後佢話冇exp最多比到12,13k, 同埋要慢慢揾,唔一定有。然後我笑而不語:好客氣話等你好消息。

自始呢間agent就算唔同人揾過我,我都一律冇反應。

另一間出外資銀行post昆cv, 個時本身做緊bank, 見到外資咪受個agent approach, 講到明我岩岩做唔夠一年,想入外資,佢話冇問題,send住cv比佢約去吹水,去到sell我startup blockchain, wallet呢d百痴野。之後佢見我跳左去外資bank, 不斷想keep住同我有聯絡,最後連佢公司所有人都block哂,send埋message比佢阿頭叫佢唔好再呃cv同打黎。

做過幾份,有其中一份係經agent入到(全世界某唔知幾多大的finan gp) ,但90%agent只會介紹豬頭骨,仲要話有bank offer 扮上菜。 以為大部份人都好恨做bank同埋難入。

試呢d agent不外乎老作話做開vb, php, asp, cobol, as400再轉java, python呢d大路有前景的lang, 或者想做banking, 當然佢地以為揾到位就黎料,呢d一律ban.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞