IT界討論區:(37) 中年失業IT狗7x24 集體打J格劍,返到工叫春再被炒

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
希望!
黎緊想做20% project搵中文既jira server用家interview
google hk幾好,之前睇過某utuber去google centre拍片
我地呢邊30-40都有人做coding
不過好多可能升上team lead之後就做管人同行政野
coding只係睇住個大方向
如果有巴打有用開jira又唔介意做interview既話,可以留低聯絡方法
暫時用過service最好既公司應該係
google同netflix
甘巴打d project有沒遇到難tackle既地方? 會不會好難coordinate with波蘭既programmer? 文化上?
嘩,都幾technical, 香港d ba, 大多識睇code, 搞個documentation比cilent, 但不識自己去寫。 女仔居多,因有時d start up會兼職埋做it pre sale
外國好似5,60 歲都有請做programmer, 但hk就只有被layoff ,如果升不上
最難搞係時差同location diff
澳洲就朝早
美國就夜晚

你知developer通常晏d開工
如果我要搵個developer係美國既,好多時佢可能係我既7點或8點先覆

波蘭既programmer合作上就冇問題,可能因為我fg就去波蘭,所以冇乜太大既conflicts

文化上呢....都有既,我自己唔係好慣係人地打“克痴”之後要講句野 (英文意思大概係 bless you)

同埋呢邊好多時d野要等
因為pm係做envisioning既,但envisioning最尾會define mvp
而define mvp要做cost measurement同埋要同engineers check technical possibility
而engieners係同時做緊projects,所以要係佢地到抽時間出黎未必得 (1-2個鐘可能ok,抽2-3日就未必得)
所以好多時會有blocker,跟住就要搵其他野做
我地documentation係technical writer去做(有時developer做完之後technical writer改)

呢邊ba通常係數學同sql勁,亦有d識得用其他tools例如tableau

atlassian出名冇sales (不過其實係另一種做法,有興趣既話再問再講)
有,但如果佢地重係junior既話,應該都冇人會請
有d 40-50歲既想繼續做coding,去度呢個歲數,座底都要senior,通常都principal或architect
呢個歲數都重junior或mid既話,通常都冇得救,冇進步空間 (神級公司既mid可能又另計,唔知ms同google點)
香港係咪冇公司有 20%呢樣野?

20% time for your own pet project
i see...甘都好過香港,it 40歲不上manager, 就等住變sunk cost,thanks波蘭巴打。 學野了
嘩,分得甘細既,有埋technical writer, 你間公司真係幾重視it dept.......係架,香港d ba都係3大 second up, eg 做oocl ba ,當然做得it ,數底同basic vba, sql都要熟。
你係bea it?
如果唔係 就玩大佢上報啦
Atlassian係IT公司...重視it都好正常既

其實大學學位係it公司黎講真係。。。除非你拎住個mit果類既神級大學,如果唔係都冇乜分別
亦假設真係拎住mit,其實最尾都係show projects同coding skills

我地公司好似冇用vba,唔知ba同事識唔識vba
我甘你老母咩,識唔識規矩

走啦你
我地呢邊都有dev managers
個path通常係
dev->senior dev -> (principal dev *optional) -> team lead -> senior team lead -> dev manager
coding path:
dev -> senior dev -> principal dev / achitect
好似見過有d同事做到senior或principal之後轉去google做,至於係google之後既路點走就唔太清楚
香港programmer既career path通常係點?(讀u year 2果時聽講過,之後就冇左件事)
打到code就係好programmer..la, 香港in d 大既 vendor公司,好多都要大學it degree grad先有,同埋related job intern ,不係都沒得in...eg pxxw, hkt.
反而startup ,細公司好多tend to 請ive, 貪佢地coding底好同人工平d....當然我都識人ive做到2x k to 30k ,做政府it工
香港地AP 同P冇分別...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞