IT界討論區:(37) 中年失業IT狗7x24 集體打J格劍,返到工叫春再被炒

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
有冇諗過跳出去開startup?
美國65歲退休不過可以嘅話我想65前趁行得走得時可以去玩下。不過要儲起一大筆先得。
無。以前做過start-up,不過係後期入,唔係founder。不過都做到公司IPO,但無發到。
s&p 500只升不趺, 買tracking fund (類似盈富基金咁)夠唔夠你退休
睇你開銷同埋你有幾多本先。
間starup-up仲健在嗎?
No 。同埋我走時已經係上市公司唔係start up。
舊公司對員工好好,但經營策略就麻麻,結果就成為歷史。
上過巿已經係一個成就
話時話香港google其實好似難入過美國 太少dev位
絕大部份都係sales
香港應該唔請software developer。我未見過job ad。香港係sales office,另外有少部分同data center有關職位。
之前同同事傾開想放工放假做PT,去炒散見下人生百態咁,啲同事問做咩唔做freelance 我估佢地真係曲上腦
人人取向唔同啦
正如去旅行一樣
有人鍾意鳩飲鳩食不停shopping
有人鍾意文化深度遊
有人鍾意係hostel周圍識人
有人鍾意遊山玩水遠離塵囂

又冇話邊樣好邊樣唔好嘅

見工啲人問我free time通常做乜
我次次都話outdoor活動出吓街郁吓
放假都要掂IT? 不了 扮都廢事扮
對domain knowledge無咩概念,有無d咩例子係好significant?

感覺domain knowledge到落手做都會變requirement,或者睇code都大概會知咩事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞