IT界討論區:(37) 中年失業IT狗7x24 集體打J格劍,返到工叫春再被炒

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
諗多咗
interview嘅時候已經同我講兩樣都冇
咁當然啦
我覺得咁樣係最好,唔洗煩

做得vendor都係西多,香港冇乜好工
佢亦都好廢下,有手有腳就請,班同學做緊同一間但唔係個邊都覺得佢地柒

你話實際個d柒野 其實都係口碑差個堆vendor咁,講到口臭自己做下research la
IT打曲仔比你升盡SA
高級打曲仔
點解仲有咁多人做
打曲打到隻眼盲哂
轉行咪又係差唔多,家家有本難唸的經,唔通真係做保安咩
macbook 有 retina 咁咁易傷眼
PM? 大把PM退番落來做SA
點解?自己諗
最慘DEMO果時,個sales同客仔吹到天花龍鳳
自己拎requirements慢慢拎
到交貨果時比1星期你起貨

個project做到幾好心機都冇用
你都係逗果10零20k人工
到起到個product果時, 上面D老細拎出去拎獎present
你隻曲狗仲係公司諗下有咩enhancement 同bug fix
IT打曲仔比你升盡SA
高級打曲仔
點解仲有咁多人做
打曲打到隻眼盲哂
轉行咪又係差唔多,家家有本難唸的經,唔通真係做保安咩
最慘DEMO果時,個sales同客仔吹到天花龍鳳
自己拎requirements慢慢拎

到交貨果時比1星期你起貨

個project做到幾好心機都冇用
你都係逗果10零20k人工
到起到個product果時, 上面D老細拎出去拎獎present
你隻曲狗仲係公司諗下有咩enhancement 同bug fix

紅字真係好寫實
希望各位巴打俾俾意見
小弟FG做左一年NGO in-house programmer,
依家打算轉工,有兩個offer

offer 1: Vendor公司做web developer
offer 2: 某保險公司ASA,專做core system,唔洗點揼 code,主要幫手同大陸programmer溝通同做management

兩個offer既package都一樣,依家唔知行邊個方向會好啲
呢度有冇巴打做過t-con
轉返私人公司易唔易?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞