IT界討論區:(37) 中年失業IT狗7x24 集體打J格劍,返到工叫春再被炒

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
都唔會,家下好多fg讀既時候已經有接job或者做野
甚至有d係讀之前已經做左幾年野
家下已經係pm位(intern product manager)
升正就應該係叫junior product manager
但做既野冇乜分別
去到mid同senior或principal就會開始多好多high level既野 (business objectives,product metrics,etc)
正,我有親戚都做緊,在香港做餐館...都幾chur, 但serve到d人好滿足,要儲熟客,係要用心。 我見不少店都狂加價,但d food quality sucks 最後gg

但呢啲公司比我嘅感覺就係
做pm位應該學不少domain knowledge, senior個種business mindset其實幾好
imo好似有個神人7 年金牌都係呢間畢業。 cmu都不錯,又係cs神校
香港做餐館真心難
租又係一個問題
competitors都係

係波蘭呢邊,d野食難食到乜咁都可以排曬隊
由其是係d所謂既濕9 european style拉麵/sushi

咁pk既公司就還價都廢事
百貨應百客。。。我親戚月租十萬,但佢純利都有快20萬。佢讀書不多,但靠做生意,早期買左幾層樓收租。。。做食始終有需求既
恩,但真係好q忙
一開始intern既時候得3個projects (果時好得閒,因為好多blocker要等engineers解,所以成日問supervisor同manager有冇其他野做)
家下10幾樣野要跟
不過勝在supervisor同manager都知d野急唔黎,比我慢慢做
同埋好少有hard deadline,d野真係急唔到既就放落下個sprint或者下個version做
除非係有d promote既既feature又promise左係某個ver一定有,果d就要chur (通常都係engineers chur,不過engineers chur唔掂,會話pm時間plan唔好)
7年冠軍係全校
個比賽好似有限同一條友只可以參加2次定3次 (定4次,唔記得)
果條友果時有教過我地幾堂,家下係vk做緊(邊讀邊做好似係)
最近果年好似輸左
掂wo
呢邊我冇乜點做market research,唔清楚d人賺幾錢
不過聽有個朋友講,某餐廳係旅遊區開,一年只係開夏天3-4個月,之後就閂
一樣好有錢
甘都幾好,巴打先24 歲大把青春,學多d ,打好基礎,30 歲前一定人中之龍。 btw有沒想過轉公司? 定返港做it ?
佢好似係自小神童,外國好早就自學coding, 佢係傳奇人物,just like my偶像,george hotz....希望佢創業,搞個opensource ai
轉公司,有機會,但應該最少做到mid或senior先轉 (junior好難轉去外國,因為通常junior或intern級都要識local lang)

番香港做it除非月薪10萬左右就會考慮
感覺上係香港做IT係比錢買我時間,而冇乜野學,個人會downgrade而好難upgrade
外國d租好平姐,人流夠就回本。香港有d公司只係做peak season. eg之前有個賣大閘蟹甘,peak season一個月賺左幾百萬。。夠佢食一年。。其他時間去旅行
佢冇講自己bg,不過我地有問佢點解唔去google做
(google有sd封email比佢,去佢personal account到邀請佢interview)
外國好難人流夠....
同埋好多鋪頭(除非商場),都係餐廳老闆買起左個鋪位
如果要開係市中心多tourist既地方,可能都要一千二千萬港幣一個鋪位(買)
佢地flexible既意思係佢地flexible叫你係咩hours都要work
咁應該大部份都係敗失
可能得美國bay area先唔係敗走(稅後計)
香港好難work life balance, 月薪十萬or above應該算director級外國住大屋又有鬼妹女友幾好。。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞