IT界討論區:(37) 中年失業IT狗7x24 集體打J格劍,返到工叫春再被炒

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
其實大把,就同事之前聽起好多呢D真係呃唔撚到飯食
見撚到個環境又古怪,就做做下轉左做其他無咁毒既工
反正你又唔知人家底
人地有家底,搵份溝女工真係好過我地日日on99咁對住部腦唔知為咩,又溝唔到女
又係豬肉佬唱淡IT
呢個真,IT相真係一眼望撚到
I字個位巴打真係講得無錯,自己踩柒自己都係咁話
IT佬著哂suit,硬係都有種毒氣散發出黎
黐線,一年intern開16k
intern 冇乜用喎,HR唔當EXP
家下後生班工程佬好撚潮
無錯同IT狗比工程佬(我指落手落腳做個隻)
如果老一輩既->真係比人感覺IT狗點都好撚過工程佬(我指落手落腳做個隻)
後生既我諗如果講溝女既,工程佬真係比IT狗受歡迎(我指後生個班)
工程狗好有趣喎
以前同工程一齊做野
講野好撚搞笑, 又試下D得意野互相屌下

IT9係沉靜+沉靜+沉靜
唔洗梳,幫我含撚得啦
請唔到人無撚計
其實真正人個正常既男真係唔會下下講打機,講tech
社會成日都話it唔夠人
開埋開埋每年IT相關科目畢業既成9000人, 點解個市場都仲係唔夠人?
咪就係中學聽d咩老師講it好搵, d學生又唔知讀乜好咪走左去讀
入完去出黎乜都唔識都係靠抄source/睇下以前考試出過d咩題畢業
當然讀既學生入面係有d真係有心做it (例如有d讀ie出身既真係想入行做network, cs就code狗)
但呢班有心人分分鐘每年連1000個都無
返多兩日又放假
其他年紀較大既同事都錫到佢濃,幫佢執屎又剩,但個樣一般
得罪所有女P都係咁講,毒絲
肯比錢錢落IT,研究新tech
其實唔唱,都係無咩人做IT
班FG做過自己就會領會到
2047前途問題,可能2047年之前已經俾人炒咗轉埋行
10k玩新tech定30k玩老野
30k叫我寫vba一定做唔洗諗

同考毅進仔一樣
錢唔呃人,唔好講咩熱誠
上面聽到新tech都唔比你用啦
即係好似買個15吋MON同24吋HD MON一樣
公司會諗以前用15吋MON都係咁用
大牛龜都用過,咪又係咁做
會問你如果24吋MON用得爽D
咁即係做野會爽手左, 可以做多D野做快D

員工緊係打死都唔換MON
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞