IT界討論區:(37) 中年失業IT狗7x24 集體打J格劍,返到工叫春再被炒

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
係唔知同你地傾乜
又唔知你地嗜好,其他人好易埋手
一係講是非一係旅行,再唔係電視節目劇集..

同你地講打機?講下今期EZONE出到邊集定電腦節買左乜
以前同女同事食飯都係
個個一開始問邊間上網正,買乜router
你地IT部係咪好忙係咪好悶

其實我心諗,你可以傾番D正常人話題
我唔係真。毒IT9
之前都有個女仔做咗幾年,除咗我都無人同佢講野,最開頭係我主動打開話題,之後佢都會時不時同我講野,不過只限於lunch,直至佢離職好似得我有佢fb

利申: 比佢讚過靚仔
好想識靚仔巴打
咪咁淫啦😓
hku cs人數唔多,係近1,2年先多返D,等見到都要2,3年後
而且hku grad既一半都去左行偏business條路,少見係正常

btw, 近年個個都見it好搵就湧去讀cs, 應該1,2年後cu/ust cs fg都會混入左好多垃圾
另外hackerrank 香港排名前面果d唔係cu就ust,好似無hku
唔係應該因為好揾,多咗勁人讀,所以會勁d咩
公司有女p仔做左兩年,咩玩法呢
閪match最撚另尻match
IT人有呢類樣已經J死女 (洪仔 / 莫竣名)
唔洗大隻/陽光已經YO死女

唔係
本身有材能嘅人唔會因為賺得唔多錢而唔做
而家只會導致一班想搵錢但又冇料嘅人湧入去,拉高gpa門檻,逼走本身有料嘅人

做IT冇熱誠就唔會有能力,見到好搵就想入行嘅人注定一世做12k個種工
對IT好有熱誠
其實真心,搵得agent多數豬頭骨多.
我覺得IT真係好閪多工
如果單順打code,真係唔撚憂你無得做
你有料,一個星期搵撚到工絕不是夢
但係想搵到真係好做真係難撚到爆核
我心目仲好做義:
1.唔使OT
2.有時間pick up
3.公司少毒撚
4.有資源比IT部
5.有花紅連埋雙糧
其實我相信係有FG IT 入撚過行
但係做落發覺自己做唔撚到
唔撚係讀書咁,寫幾句,work撚到就OK 點點點,咁又過一關
身邊環境頂唔撚順,毒撚到核爆,又成日OT
慢慢慢呢行又多我呢D咁既人屌柒IT
自自然然咪無咩人真係會做IT
比你再簡多次我諗重新,你都唔願做IT?
18 fg 非三大一年intern 應該叫幾多島
做gt 好唔好
18k,底線16k
GT垃圾唔好做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞