IT界討論區:(37) 中年失業IT狗7x24 集體打J格劍,返到工叫春再被炒

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
講開second up
當年差0.04就有
一係伏公司/pos
一係公司睇得起你,準備開個高級既位/高人工比你
外國行幾多? 好似韓國係最快。。。。btw快有5 g頻寬,應該光速上網。。。。屆時又要轉plan.
咁已經好好 啦
其他公司要求你識好多嘢,人工都唔係高好多
巴打都係3 大it related major? 我朋友佢gpa 3.3 幾,但不是讀cs
有幸聽過,答咗幾個 解決方法
波蘭呢邊如果city center有光纖就可以簡60或120或250Mb,特別拉可以拉到500
但只係講dl speed,upload通常得10-30

如果唔係住市區呢。。。。就pk啦,通常都係lte上網
佢想轉工,想30k up.... 但佢又不想做coding monkey
巴打都可以拍片做utuber....異國本土既utuber, 好似幾賺錢,eg pewdie pie
bu cs 2.96
當年同屆黎講係實戰型果堆,bu濕9 year 1要讀曬chem bio phy math cs所以爛grad
同埋當初year1 2果時英文都係廢,考試唔太好
幾多年經驗?
舊公司pm 都要幫手 coding
覺得答得岩或者佢feedback係positive既話,可以叫價高d
我樣衰,拍片應該冇人睇
有d it 公司執正,個d pm應該都係p仔慢慢升。 沒理由請個只懂吹水既做pm....去管人。 tech term都不識wor, 個progress一錯就gg
香港PM其實係咪主要做管人同管project進度?
類似team lead + scrum master?
當年讀到uni係好勁,你係舊制?。。。。而家新制得4 萬幾人入,易入左好多,3 大既engine都係水泡科多。。。
,3 大engineering yr1 要讀common core. maths phys bio chem都係要選,esp maths.
跟住algorithm, data structure都要
係,大公司工作好分明,有哂progress流程,反而d細公司,pm要落手落腳幫手tim, 經驗都幫到手
打機之類個d....pewdie pie好似拍呢d好收得
其實當年都唔係grad好耐
第一屆dse,當時dse考得好,不過冇參考就報左bu.....夠分入三大cs (果時好似講緊18定21%入學率)
bu第一年係sci major
讀chem bio phy math cs, 重有中英文 同埋d 選修
之後又要讀public speaking(其實幾有用-->實戰有用但course theory係廢的,不過個分真心差)
我成個degree讀左5年,一年去左exchange,一個暑假去左俄國聖光機讀
真心,去exchange或俄國讀果時學到既野多過係bu學既4年
咁我而家做緊既工作性質,你覺得對比番香港既話,會係咩pos?
你俄國exchange個間係咪acm年年都第一,勁過mit清華既
係就好,佢問咗好多問題
我個人認為對於fg嚟講唔太realistic
可以考慮下
但而家打機廢左好多
以前lol都重有做代打

比較想既係自己做生意 (夢想係開 餐廳連酒店,類似villa果d)
係,家下叫itmo university
果時係果度讀algorithm同machine learning
1個月寫既code多過我係bu 4年寫既code
你過左probation, 升正,再睇吧 感覺你做多幾年,再升就pm位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞