IT界討論區:(37) 中年失業IT狗7x24 集體打J格劍,返到工叫春再被炒

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
ibm好似請3 大 it major多
24/7 ? 都要support? on call?
冇反應算好啦
最怕係背後話你「早走」
唔會,我唔係三大都有offer
英文好就ok
因為冇accept offer,所以都唔太記得詳細package
好似係data center做support (簡單野,os setting,換hardware,run test,etc)
番shift有得比你簡(3個shift簡一個,簡左就係果個hr番,唔會又番早又番夜)
越夜越有bouns
係咪少d tech野,多吹水? 我朋友早年有同系既女仔都入到ibm做
但好似係gt定mt ,不記得了,總之不係support role
哦,甘infra ,拿bonus都幾傷身
睇你點睇tech野....hardware, networking, linux, server configuration (vpn, forward/reverse proxy),冇問programming野(interview果時)
好簡單
不過冇take到offer,所以好難估係咪多吹水
最尾冇簡,無後悔
家下做PM爽好多
good decision, pm應該都5,6 皮wor...請好多,又有得管人
i see....it support第時,上哂cloud, 應該好易layoff ,最多請d叫d總公司人來main下
外國pm同香港pm唔一樣
唔管人,管product only
冇5 6皮
波蘭有5 6 皮既話要做到principal pm
聽講總公司唔係好理果間子公司 (glassdoor睇)
原來係波蘭it 巴打,你個post好hit 人生勝利組
甘外國應該少好多廢中pm, 一定要好好tech skills, 香港都不少pm係吹水騙飯食
其實一開始入去做係support engineer (不過係software inhouse support)
3個月轉正junior,再3個月上mid,之後apply internal transfer轉atlassian pm
比我博到,家下probation,11月完probation就知轉唔轉到正
ibm香港應該都係小分支,好似google甘都沒請programmer..請多d sale.
我地好多pm都唔係tech background上黎
我地pm主要做既野係project envisioning同business objectives
當然,亦有好多sync up,communication,survey,interview要做
不過某d products要請識tech或有tech bg既pm
例如bamboo
但係如果做performance唔識tech都幾惡搞 (家下好似係咁,不過個pm manage到)
香港google sales真心正
有次落adwords,佢地有專人call黎serve同教我點用同講解
你地外國都有ba既post, business analyst去channel d info比雙方聽
香港d it 公司都有呢d post, eg oocl
同埋最重要既一樣野係
pm一定係product成敗果條友
做好,未必一定關pm事
做衰或者做既野唔meet market expectation或client expectation,一定係pm食
巴打一定得
我地公司ba主要係睇住d data
例如我地pm想要某d既data,佢地會整sql拎出黎同visualize
佢地亦會建議可以點樣measure某d features或者邊d data值得睇,反映d咩問題

好似同香港既ba係兩回事
甘都好d, 少左coding....沒甘chur, 如果上到30,仲要coding ,真心跟不上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞