IT界討論區:(37) 中年失業IT狗7x24 集體打J格劍,返到工叫春再被炒

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
你諗吓年紀一大,去到四十歲唔通重coding咩,如果俾人炒咗轉工就會俾人問點解做咗咁耐都上唔到經理級或者architect,證明你無能力做IT呢行,到時唯有轉行
唔係
太大range
呢啲product呢到冇乜人做答你唔到
唔打丁嗰位手足同另外幾位潛水手足都做緊
好唔好做就見仁見智啦
搵tcon先會搵佢
佢地鳩invite架咋 我都收到
公司嚟咗幾個big4 audit mk到仆街
每日一拜曲神
希望我都可以識咁多野
mk 妹先正呀
同埋隔離dept嚟咗幾條女都煩撚到西咁
一係就西口西面
一係就煩膠到仆街
如果去到三十中都上唔到assistant manager級,都應該可以係咁先,人生已完
你諗吓年紀一大,去到四十歲唔通重coding咩,如果俾人炒咗轉工就會俾人問點解做咗咁耐都上唔到經理級或者architect,證明你無能力做IT呢行,到時唯有轉行

就30歲仲係P
遲入行,本身做倉執貨
我認我係垃圾
其實做乜位都冇所謂
人工最實際
俾六皮我code到退休都ok
咪轉做cobol developer

每個月搵3皮準時番工放工都唔知幾正
cobol邊止呢個價
仲有as400都係
玩過兩三年坐底都3x
其實都係d普通野,始終popular嘅野好多resources,得閒睇下已經識,同埋工作上用黎用去都係果d,識多d唔會多d人工,唯一好處係同唔同人都搭到兩咀

反而我覺得真正重要嘅係problem solving skills,但呢樣野無得學,感覺係天生,玩下d coding contest會睇到自己個limit,我只希望可以將呢個limit提高
個市日日跌
手足準備好失業未
code4food
會走去玩coding contest仲會有自己github嘅人
同好似我呢啲除返工時間外完全唔睇IT野嘅人
根本係兩個世界
下個post一於叫code4food
令我諗起code4food 巴打,唔知佢仲係咪做緊google
有個好出名,長期佔據coding contest前列位置嘅俄羅斯人gennedy,好似話由小學開始,每日至少做兩個鐘題目,風兩不改,有google offer都唔要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞