IT界討論區:(37) 中年失業IT狗7x24 集體打J格劍,返到工叫春再被炒

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
start up傻閪先做
拎獎分錢無你份
又話咩flexible working hours
零食任食,MAC機

我係老細請埋條ptgf囡囡番來坐你隔離
招呼你條毒撚添
等你有心機D寫曲
做完project踢走你,獎金獎品我拎哂
勁wor, ap都30,40k la 不過做start up都train不少你hand on既skills, 咩都要學d...我朋友做start up要幫手做埋it pre sale, 見埋客仔,有少少business analyst既role又要識打code
9 gag, gogovan 算不算係最成功既startup
不過我讀u果時都見唔少英文廢到乜咁既ugc
香港啲job title一向同人工冇直接關係
話說我呢邊都長期請人
不過人工冇香港果邊咁高 (計落銀碼計)
英文廢嘅人去邊都有
只可以講句
英文係code狗最重要嘅language
同意
英文令我搵到而家呢份工其實
識跳就係啦
果d真心灰機~
不過讀u既group culture文化搞到一大班人唔識英文都過到骨
出到國咁勁
咩國家
波蘭,以連登既說法,好似係“廢”而唔係勁
香港d人通常覺得出國如果唔係去
澳美加,北歐,西歐,德國 呢d地方做既話就重衰過係香港做
有work life balance已贏
It support 16.5k 返shift
某澳門上市公司/個it部係香港

我fg 冇相關工作經驗
之前有,而家理論上有,但自己心理壓力搞到冇 (因為轉左新pos,家下probation)
同意
識個後生同事日日都OT兩個鐘,唔知為乜
IT Support要番shift既話
ibm有間子公司開到2萬至2萬4左右
其實香港好奇怪
係又OT, 唔係又OT
我如果唔係同美國或澳洲果邊有meetings,通常番6個鐘左右就一定走,因為番到屋企又可能搞多幾個鐘
做過2間公司
個個都自願OT
第2朝番工成個人o牛哂冇精神

我最準時走,都唔知講唔講88
講88好似串親你,靜雞雞地走又冇禮貌
講親88,班友都冇反應
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞