IT界討論區:(37) 中年失業IT狗7x24 集體打J格劍,返到工叫春再被炒

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
我唔係做大公司,不過你所講嘅我同意,我自己side project只係demo我自己design嘅architecture,並唔係間公司會用,多數只會有部分係相似,例如nginx proxy, frontend backend seperate,寫react都好少會做埋prerender,但有project同無project會差好遠,至少我遇過嘅interviewer係咁講
大公司我唔知,但如果in startup/個interviewer係tech底,其實你有d coding contest成績/打開個github已經加好多分
比唔到expected salary 又叫人上去in係咩玩法
我會係expected salary到括住not negotiable
學到嘢

每次in完都問salary 係咪negotiable
最搞笑係佢講呢樣嘢之前係不斷咁同我講啲skill 係啱佢公司用
肉酸到
呢啲公司真係十分低賤
同意,3大一定有加分,cu 第一
自己做野,developer無遇過hku grad,但cu ust grad幾明顯係醒過city同poly,雖然sample size唔過20
無人入行
1. 無女 (講緊8,9成IT公司/inhouse)
2. 太毒, 讀大學/HD反映現實, 好多騎撚怪人
3. 唔係專業,幫唔到人做唔到見樹

出面D公司高層/部門好憎IT部
基本上聽到IT部已經耍手擰頭
一般都係Under finance dept
finance head又唔識IT,靜係睇住公司條數唔好爆
咁你想像到IT如果要做新建樹,eg 開高D人工係好難

無人會想管IT部, 因為IT爆大獲真係甘
所以梗硬塞比finance
有啲公司有女,不過啲女都唔正常呢
以前有個女仔來做IT部
佢本身諗著派去其他部
點知派鬼左落外星人部落
非IT畢業, 過到來執頭執尾幫下IT部搞文件

做左一年走左
因為佢覺得IT部好撚怪
一年咪算耐
食飯成班食M記大快活外賣
總之出親去食好似唔見得光咁
番工得佢嗌人/放工走佬閃,班IT狗又唔應佢

朝早到食飯, 食完飯到到放工搭正,冇人講野
就算講親都係project野
IT狗有女埋身都唔敢出聲講嘢
儲reference,冇計,要忍下班狗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞