IT界討論區:(37) 中年失業IT狗7x24 集體打J格劍,返到工叫春再被炒

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
你係FG?
其實使撚驚咩
IT狗你肯去做真係工搵人唔係人搵工
反而,擔心下投唔投入到呢行
同埋未來點溝到女仲好
apply 咗好多份,都有offer係手,但個價唔啱
啱啱in咗一份都幾啱自己心水,所以想知一般要幾耐先收到offer(自己都係兩三日就收到)
冇諗過時間長嘅居然要兩個星期
兩星期真係簡到水尾,又等人使先會咁
其實工呢家野經驗比我知
IT工真係好撚多好撚伏
好小搵到真係無伏味既工
好多真係要做番一頭兩個月先現形
我而家呢份充就係返頭幾日伏到仆街,點知一個月唔夠舊就PM老細走哂

換左新老細即刻正常返
諗到agent, 屍match呢間agent, 想當年細佬我試下個agent態度同專業,佢見到我linkedin打黎揾java人,我特登老作話做開as400, 知道呢樣野唔掂,想轉java,之後佢話冇exp最多比到12,13k, 同埋要慢慢揾,唔一定有。然後我笑而不語:好客氣話等你好消息。

自始呢間agent就算唔同人揾過我,我都一律冇反應。

另一間出外資銀行post昆cv, 個時本身做緊bank, 見到外資咪受個agent approach, 講到明我岩岩做唔夠一年,想入外資,佢話冇問題,send住cv比佢約去吹水,去到sell我startup blockchain, wallet呢d百痴野。之後佢見我跳左去外資bank, 不斷想keep住同我有聯絡,最後連佢公司所有人都block哂,send埋message比佢阿頭叫佢唔好再呃cv同打黎。

做過幾份,有其中一份係經agent入到(全世界某唔知幾多大的finan gp) ,但90%agent只會介紹豬頭骨,仲要話有bank offer 扮上菜。 以為大部份人都好恨做bank同埋難入。

試呢d agent不外乎老作話做開vb, php, asp, cobol, as400再轉java, python呢d大路有前景的lang, 或者想做banking, 當然佢地以為揾到位就黎料,呢d一律ban.
閪match 千其唔好試
差撚到爆Jer
自爆埋都唔撚緊要
個時咪年少無知,搵工唔撚識,搵正個閪match
佢老母mat咩撚野match啦
個名就好聽'see match'
match撚柒到狗唔撚搭8 貨不對版

Your application was sent to Seamatch Asia Limited

原來我2年前中過伏
係咪ambxx roxx?兩年前in過,但應該唔難喎,while loop,計cube,轉做string,check最後3個位是咪xxx,然後part b用long,最後有offer無take,因為寫strut...
Offer唔錯,但套stack好舊,宜家spring都算舊,佢仲要strut...
中肯啲講句
如果份工出手高
又真係會 practically用好多algo/maths野
咁考呢啲written/coding test係一定嘅 亦都好合理
因為呢啲根本係一個cs人應該要識嘅野

好似你報quant dev咁 淨係written都至少兩三round每round一鐘起跳

但香港一般IT撚會做到咁深乜
簡單一份~15min written考下logic同problem solving
就夠
tech skill都係口問最實際
fullstack呀web呀呢啲根本考written係on99
即日有offer都有
一個月後先有offer都有
written test仲有人認真做
我係老細見到條毒撚自介正正常常
已經請得過
同意,兩年前1年經offer我22k,雖然對比呢到巴打唔高,但我當時拎緊18k,剛剛好過20%,除咗份coding test,好似係兩條,仲有一份mc考html, css, javascript, db同java,都係d基本野,有寫過下front backend都會識

然後一份英文小作文,有3條問題問你d類似同同事有conflict會點解決之類,之後見hr,要用國語同英文介紹一樣野,有choice,我當時講facebook

之後佢地對完卷就見tech manager,都係簡單傾下計,當時第一次前後要用3個半鐘interview,宜家做咗3年野諗返搞咁多野先22k其實有d少,因為之後經歷過嘅interview都好輕鬆,亦都開得幾鬆手
tech skill其實點口問
其實都係睇佢自介講做過乜project
啲project點做用乜做
再問佢答嗰啲framework/skill
然後會問下其他alternatives佢有乜睇法

基本上傾計性質
但有冇料一傾就知
有d真係問背書野,例如咩係db normalization,process同thread有咩分別,multithreading有咩要注意

另外就係1d real situation,例如個app有bug,你會check d咩先,然後你又要追問,咩app,咩bug,比完d details就問你點debug

又試過問frontend如果有infinite scroll,user越碌越慢可能係咩原因,要點解決,可能你要開performance tab睇下,慢係css render定javascript running time,邊段用特別多時間

不過之後我都傾向自帶project去demo,然後圍繞住個project黎傾,例如我個project,係frontend react,nodejs做middle tier收request,再搭spring boot做backend,另外python定時scrap data落db,docker哂每個service,development用docker compose踢起d services,之後就淨係會問d關於個project嘅野
然後一定會問點解咁design個architecture,有咩好處,因為你擺得出黎,其實已經準備好d答案,例如react frontend唔擺係nodejs到做server side rendering,點做seo,我入server-side前另外仲有個nginx做proxy,睇user-agent可能會派去另一個nodejs嘅prerender service,一般user就派去另一個nodejs 嘅web server
Sor,係入frontend前先經nginx,再派去prerender or frontend,然後入backend前都係經同一個nginx睇要派去邊個service
太勁鳥 一般公司請唔起你
我做嗰幾間都係見你有手有腳識吹兩嘴就請
其實係我覺得每次都要答d無聊野好煩,不如拎個project出黎,而且可以循環再用,每次都可以用同一個,然後隨住每次轉工,再加一d新元素落去,同埋一開頭已經拎咗個勢先,有時都會講到個interviewer覺得無必要再問d無聊野,同時亦都比signal佢唔好壓我價,我上次轉工試過2次turn down完offer之後再有counter offer
有手有腳又溝通到起碼開頭可以由最簡單做起
之後再慢慢自修+一路做好快就上到去
最驚就係請埋d咩gpa 4.0但又無實戰經驗既人, 以為自己考試勁=天下無敵, 公司套it system最易就係比呢班人攪亂
點先叫無聊先
我見過嘅大部分工都冇問tech野其實
純吹水居多
請code monkey好過請勁人
其實我之前都係做d細vender,最開頭個project都係得jquery+java tomcat踢起果種,然後不斷modify,另外我唔是cs grad,係math grad,做咗一年野之係開始補返d fundamental,玩下google code jam,返工有時間淨就做下hackerrank/leetcode,放工得閒就學下d 時下常用skillset,nodejs, react, python都係自己自學,唔識選擇會少好多,閒時睇tech野會去支那網知乎,真係好多野睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞