[歷史台]普魯士之逆襲,德國統一之路 (3)

660 回覆
471 Like 3 Dislike
live
一直以嚟,奧地利軍隊帶俾大家既印象,就係數量唔夠俄國多,質量又唔夠普魯士嚟,成日俾人吊打。但係睇返嗰個年代奧軍既表現,又唔係大家講得咁差。數量方面,扣除去應付意大利既軍團,奧地利軍隊連埋同盟,總共有60萬人,稍勝50萬人既普魯士軍隊,同時奧軍既騎兵比例係對面既兩倍,喺嗰個熱兵器發展未去到完全體機關槍既時期,騎兵仲有相當作用,奧軍既火炮射程甚至更遠。質素方面,奧軍喺幾年前既意大利戰爭入面,憑住強大既士氣,同當時被認為係歐洲最強陸軍既法軍,打咗個和。所以開戰初時,列強都預測,雖然奧地利開頭會俾普魯士稍微壓制,但係戰爭會演變成拉鋸戰,奧地利憑住佢龐大既國土同資源,勝算較大。

事實證明,場仗俾後世叫做七星期戰爭,而奧地利的確憑住佢龐大既國土同資源,輸得一敗塗地。列強既預測忽視咗一個最重要既因素,就係雙方軍事科技既差距。之前講過,普魯士軍隊用既喺後膛槍,而奧軍仲用緊前膛槍,當對面一分鐘可以發射五至八次時,奧軍既開火頻率剩係得一半。更激氣既係,後膛槍可以伏喺度上彈,而前膛槍因為要喺槍管前面塞粒彈落去,上彈時只可以企定定做箭靶,你叫佢點打啫。另外,由毛奇率領既普魯士總參謀部,作出快而準既戰爭部署,再加上普魯士發達既鐵路網絡,令普魯士可以鎖定出線。
而奧地利的確憑住佢龐大既國土同資源,輸得一敗塗地。
live
而奧地利的確憑住佢龐大既國土同資源,輸得一敗塗地。

笑左
俾斯麥比另外三個天王做佢一獲
快啲講普法啦、我褲都除埋
今日無聊睇下德國二戰由盟軍登陸開始到東西夾擊

德國軍隊真係好撚勁
慘在空軍唔夠盟軍多
次次德軍裝甲師都係畀人空軍掃到七七八八
仲要射左1100支v2去英國本土
一開波奧軍集中兵力,準備進攻西里西亞,同時普軍從反方向,分做比騰費爾元帥(Karl von Bittenfeld)率領嘅易北軍團、卡爾親王(Prince Friedrich Carl Nicolaus)率領既第一軍團,同埋王太子率領既第二軍團三路,向波希米亞同薩克森進發。三軍既實際指揮唔係各軍統帥,而係隨軍行動既總參謀部,依個由幕後大腦操作軍隊既編制,絕對係史無前例既。毛奇既策略係三軍保持一條線緩慢前進,行進速度就返需要越過高山既第二軍團,萬一敵軍集中進攻某一路,另外兩路都可以迅速救援。相反,奧地利軍團之間既通訊網絡同臨時部署都唔似普軍咁先進,莫講話佢地有冇依個意識,即使想跟都跟唔到。

第一場主要戰役發生係西里西亞同波希米亞之間既山區,入面既小鎮陶特瑙(Trautenau)。當時啱啱橫過山脈既第二軍團,遭遇喺嗰度集結嘅一部分奧軍。本來雙方打到難分難解,點知普軍其中一師太過自信,貿然直入敵軍中路,結果被殺到大敗而歸。王太子於是下令撤退,依場係奧地利喺戰爭入面唯一明確嘅勝仗,奧軍以六千人嘅代價,擋住咗只係損失1338人既普軍嘅進攻。

就喺同一日,四萬普軍喺毛奇嘅指揮下,進攻西線最大嘅敵人--漢諾威。之前講過,漢諾威喺英國國王嘅領地,但係同丹麥差唔多,隨著一個女性登上英國王位,漢諾威依照自己嘅繼承法,由第二個國王繼承,所以英國冇義務參與戰爭。而依個女性,就係維多利亞女王。返番嚟戰場,普軍對漢諾威軍隊形成包圍網,咁啱漢諾威當時做緊夏季軍演,所以軍隊迅速向南進發,目標同巴伐利亞軍隊會合,但中途被南面普軍截擊,展開蘭根薩爾察會戰(Battle of Langensalza),人數只及對面一半既普軍遭受慘痛損失,但係依場敗仗成功拖慢敵軍步伐。同時普魯士嘅包圍網逐步收窄,漢諾威國王知道自己無處可逃,只好舉國投降。漢諾威軍隊全線繳械,令戰後普魯士可以不費吹灰之力,吞併漢諾威。

又題外話,之前普丹戰爭出過場既紅十字會,就喺依場會戰入面展開組織第一個戰時任務,幫助創會成員國之一嘅普魯士照顧傷兵。普魯士不愧為軍事最強,連戰場醫療方面都領先世界。

普魯士西線既威脅隨住漢諾威既投降而消除,普軍得以集中對付奧地利。奧軍第一軍團會合薩克森軍隊後,本來想進攻東翼既第二軍團,點知將領臨時變卦,轉為進攻西線,準備合兵既第一同易北軍團。奧軍好快就面對西方以嚟既易北軍團,同埋嚟自東面既第一軍團既夾擊。雙方最終相遇,展開伊欽戰役(Battle of Gitschin)。雖然普軍人數上處於劣勢,但係憑住德萊西步槍既強大火力,成功令敵軍撤退。

普奧戰爭全境圖

主戰場波希米亞局勢圖
我知今晚仲有幾篇

冇啦,訓啦柒頭
我知今晚仲有幾篇

冇啦,訓啦柒頭

冇多兩篇叫我點瞓
我知今晚仲有幾篇

咪ff啦 ,得翻3篇炸
btw個時候點解bismarck咁有信心可以贏場戰爭
科技已經進化到幾乎80%主宰勝負
拿破崙三世落錯注買奧地利贏
除左褲凍親

德國軍隊真係好撚勁
慘在空軍唔夠盟軍多

人唔夠蘇聯多
唔夠喉啊ching

德國軍隊真係好撚勁
慘在空軍唔夠盟軍多

人唔夠蘇聯多

左邊美國右邊蘇聯,點打 唯有玩heart of iron ff下
我知今晚仲有幾篇

冇啦,訓啦柒頭

又live 左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞