[歷史台]普魯士之逆襲,德國統一之路 (3)

660 回覆
471 Like 3 Dislike
冇bbq
法國
最想睇拿破崙
[quote]威廉一世既擔憂唔係無理取鬧,而家既德國已經去到冇一個邦係叫做普魯士既地步,甚至西普魯士變咗喺昔日既出氣袋波蘭手上,國家龍興之地東普魯士,則俾俄羅斯吞併,普魯士正式成為歷史名詞,佢既作用得返剩係俾某討論區既網民打下飛機咁。但係普魯士咁多年嚟為德意志所打好既經濟同工業基礎,以及完善既軍事文化,已經深深植入德國依片土地入面[\quote]
不過依家舉世聞名既德國重工企業其實大部份都係南德意志同萊茵蘭起家, 普魯士真係無乜重工企業 (我所知得西門子係柏林成立)
威廉一世既擔憂唔係無理取鬧,而家既德國已經去到冇一個邦係叫做普魯士既地步,甚至西普魯士變咗喺昔日既出氣袋波蘭手上,國家龍興之地東普魯士,則俾俄羅斯吞併,普魯士正式成為歷史名詞,佢既作用得返剩係俾某討論區既網民打下飛機咁。但係普魯士咁多年嚟為德意志所打好既經濟同工業基礎,以及完善既軍事文化,已經深深植入德國依片土地入面

不過依家舉世聞名既德國重工企業其實大部份都係南德意志同萊茵蘭起家, 普魯士真係無乜重工企業 (我所知得西門子係柏林成立)
十幾年前因為對歷史0興趣揀左理科,但之後又因爲戰爭電影同電視劇鍾意左二戰,再進而探討二戰既詳細歷史,再而問一個問題,點解一二戰既德國會咁勁?
見到毛巴出文,而家對歐洲帝王制度同戰爭產生左興趣

多謝毛巴出文

少少建議,可以將文集結集成文,出書(多d國家一齊)/放上個人專頁,我相信對歷史認識唔深同學生多個認識引起佢地興趣,可以幫下自己幫補下又可以幫我地認識現今世界點解有咁既秩序
威廉一世既擔憂唔係無理取鬧,而家既德國已經去到冇一個邦係叫做普魯士既地步,甚至西普魯士變咗喺昔日既出氣袋波蘭手上,國家龍興之地東普魯士,則俾俄羅斯吞併,普魯士正式成為歷史名詞,佢既作用得返剩係俾某討論區既網民打下飛機咁。但係普魯士咁多年嚟為德意志所打好既經濟同工業基礎,以及完善既軍事文化,已經深深植入德國依片土地入面

好大因素係東德畀土共玩左好多年

清朝巴打熟唔熟
因為聽過下十七十八世紀興起過中國風,但又唔知係咪d人9up

真有其事

嗰陣歐洲好鍾意中國茶葉同瓷器,大手大手咁買,導致清朝對歐洲形成巨大既貿易順差,所以英國佬先賣鴉片反擊。

ps. 早喺雍正年間已經有個中國人定居巴黎

乜水 查唔到
btw 多謝晒巴打一直以來d文

雍正我就唔知,康熙年間我就知有一個,但唔知係咪樓主講嗰個
佢係巴黎過身,仲娶咗個鬼妹添 不過佢係巴黎好窮,日子過得好淒涼 詳情自已睇

黃嘉略 - 維基百科,自由的百科全書
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%BB%83%E5%98%89%E7%95%A5

另外其實順治年間已經有華人去過巴黎梵蒂岡同倫敦,但同黃嘉略唔同,冇留係歐洲居住

沈福宗 - 維基百科,自由的百科全書
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%B2%88%E7%A6%8F%E5%AE%97

其實當年華人出海範圍主要都係日本台灣同南洋一帶,據我所知唔會去得太遠
去到歐洲嗰啲,多數都係同傳教士一齊,兼本身係天主教徒
利申,上述資料考證唔係好足,有錯請指正
俄羅斯
毛巴可唔可以講下美國獨立史?美國俾班歐洲佬分到散曬,但同時又影響緊歐洲局勢, 好想知多d

二戰前都無乜德國工業巨頭係普魯士起家
法國 百年戰爭到康布雷到路易十四到拿破崙
上線啦
俄羅斯
睇佢每次冬天反cup

咁又唔可以咁講
Rheinland得以工業化 巴伐里亞有今日既高科技工業水平
無普魯士既軍國主義點會起家得咁靚?
唔一定要係東西普魯士或者勃蘭登堡起工廠先計數架

正如三菱果啲
無左日本帝國化或者之後既軍國主義思想
佢點會有咁勁既野起出黎?

咁又唔可以咁講
Rheinland得以工業化 巴伐里亞有今日既高科技工業水平
無普魯士既軍國主義點會起家得咁靚?
唔一定要係東西普魯士或者勃蘭登堡起工廠先計數架

正如三菱果啲
無左日本帝國化或者之後既軍國主義思想
佢點會有咁勁既野起出黎?

Rheinland 喺工業革命擴散到德意志嗰陣,已經歸普魯士管,普魯士一手推動既關稅同盟同埋鐵路發展都幫咗rhineland 唔少
有唔少呼聲想聽英國同俄國。
尼德蘭真心唔熟,寫唔到啦

仲有冇其他想聽,非歐洲都ok的,前提係21世紀前
火雞同波蘭
一戰同二戰既主角

兩個都好吸引

妖!
唔通講22世紀咪

英國

妖!
唔通講22世紀咪

sor... 20 世紀

ps. 早喺雍正年間已經有個中國人定居巴黎

乜水 查唔到
btw 多謝晒巴打一直以來d文

雍正我就唔知,康熙年間我就知有一個,但唔知係咪樓主講嗰個
佢係巴黎過身,仲娶咗個鬼妹添 不過佢係巴黎好窮,日子過得好淒涼 詳情自已睇

黃嘉略 - 維基百科,自由的百科全書
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%BB%83%E5%98%89%E7%95%A5

另外其實順治年間已經有華人去過巴黎梵蒂岡同倫敦,但同黃嘉略唔同,冇留係歐洲居住

沈福宗 - 維基百科,自由的百科全書
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%B2%88%E7%A6%8F%E5%AE%97

其實當年華人出海範圍主要都係日本台灣同南洋一帶,據我所知唔會去得太遠
去到歐洲嗰啲,多數都係同傳教士一齊,兼本身係天主教徒
利申,上述資料考證唔係好足,有錯請指正

係康熙
依幾日係咁打錯嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞