[歷史台]普魯士之逆襲,德國統一之路 (3)

660 回覆
471 Like 3 Dislike
諗住3個post應該就完先入黎睇,仆街live 左
除咗軍事科技好似鐵路同槍械嘅改進之外,軍隊嘅體制都有改善,依個主要歸功於俾斯麥嘅伯樂--上回提到嘅隆恩伯爵。隆恩伯爵致力從體制同訓練上改革軍隊,當時普魯士嘅徵兵系統仲係利用傳統地區劃分進行徵兵,冇考慮到隨著工業發展,人口向城市聚集,結果人口稀少嘅鄉郊地區同人口密集嘅城鎮地區,都係徵咁多兵,引起鄉村百姓嘅不滿,同時無法善用城市巨大嘅兵源。另外,軍隊有三分之一係屬於國土防衛役(Landwehr),負責守衛本土,佔用大量資源,但訓練強度同戰鬥力比正規軍遜色唔少。有見及此,佢提倡將人口因素納入徵兵計劃入面,並逐步取消國土防衛役,提高軍隊效率,同時將強制服役年期由兩年升至三年。上回提到,佢嘅軍事改革方案喺議會受到阻力,所以先有後來任命俾斯麥做首相嘅故事。依位隆恩伯爵就係包括俾斯麥在內,德國統一「鐵三角」其中一員,而最後一位就係喺普丹戰爭中出場。

幾百年嚟,丹麥為咗防禦強大既神羅同埋日耳曼邦聯,喺石勒蘇益格興建咗一條固若金湯既防禦戰線Danevirke,歷代統治者都非常重視依條防禦線,喺兩次石勒蘇益格戰爭期間,防禦線再次得到加固。戰爭伊始,普奧聯軍迅速向北推進,丹麥軍隊不斷後退至Danevirke。憑著迅速準確既作戰部署,普軍率先喺迪波爾堡壘(Dybbøl)追上敵軍,展開迪波爾戰役。丹麥軍隊雖然都打得下,但係完全唔係準備充足,訓練有素嘅普魯士軍隊對手,結果被逼放棄迪波爾堡壘。普魯士係依場勝仗奠定咗勝局,普軍其後以迪波爾做基地,攻陷Danevirke,打破佢不能被攻破既神話,令到丹麥國內一片嘩然。

題外話,依場戰役亦都喺首個有國際紅十字會代表睇場既戰鬥,依個喺一年前先成立既組織,自此開始佢百幾年嚟救傷扶危既任務。

鄉土防衛役

Danevirke 佈局

普軍進攻迪波爾

國際紅十字會於迪波爾設立臨時帳篷
留名
live
好高質
每次都忍唔住讚一次
比較出名嘅都會有個稱號 例如:
獅心王理查
無地王約翰
紅鬍子腓特烈
太陽王路易十四

但係冇特別稱號 又係改公廁名時
啲人物關係到底要點樣記

Good Queen Anne

安妮女王外號

利申: 純粹打下J
有野請教 請問點劃分公國 王國 帝國 同埋大公 國王 皇帝有咩分別

Good Queen Anne

安妮女王外號

利申: 純粹打下J

我意思唔明同點記人物關係有咩關係
第一次石勒蘇格戰爭係邊個
第一次石勒蘇格戰爭係邊個

見到了
當每日一篇睇,超正,反而我驚統一左冇文睇,之後既日子點算好
等左成日又睇完
慘過追劇

慘過追劇
留名
留名
老老實實
樓主真係好高汗
強烈技持
新post留名
有野請教 請問點劃分公國 王國 帝國 同埋大公 國王 皇帝有咩分別

階級唔同囉
因時因地有唔同改變
好似主角普魯士由
(神羅)公國 > 在普魯士的國王 > 德意志皇帝

階級唔同囉
因時因地有唔同改變
好似主角普魯士由

比多個例子你
神羅 查理五世 頭銜:

查理(卡洛斯、卡瑞爾、卡爾、卡洛、夏爾),托上帝鴻福,神聖羅馬帝國皇帝、永遠的奧古斯都、羅馬人民的國王、義大利國王、全西班牙人(卡斯提亞、亞拉岡、雷昂、納瓦拉、格蘭納達、托雷多、瓦倫西亞、加利西亞、馬略卡、塞維亞、哥多華、莫夕亞、哈恩、阿爾加維、阿爾赫西拉斯、直布羅陀、加那利群島)國王、西西里國王、那不勒斯國王、薩丁尼亞與科西嘉國王、耶路撒冷國王、東與西印度群島國王、奧地利大公、勃艮第公爵、布拉班特公爵、洛林公爵、施蒂里亞公爵、卡林西亞公爵、卡爾尼奧拉公爵、林堡公爵、盧森堡公爵、海爾德蘭公爵、符騰堡公爵、亞爾薩斯領地伯爵、那慕爾藩侯、弗蘭德伯爵、哈布斯堡伯爵、蒂羅爾伯爵、戈里齊亞伯爵、巴塞隆納伯爵、夏洛萊伯爵、阿瓦圖伯爵、勃艮第-普法茲伯爵、埃諾伯爵、荷蘭伯爵、聚特芬伯爵、魯西永伯爵。
俾斯麥呢段真係睇到好high

階級唔同囉
因時因地有唔同改變
好似主角普魯士由

比多個例子你
神羅 查理五世 頭銜:

查理(卡洛斯、卡瑞爾、卡爾、卡洛、夏爾),托上帝鴻福,神聖羅馬帝國皇帝、永遠的奧古斯都、羅馬人民的國王、義大利國王、全西班牙人(卡斯提亞、亞拉岡、雷昂、納瓦拉、格蘭納達、托雷多、瓦倫西亞、加利西亞、馬略卡、塞維亞、哥多華、莫夕亞、哈恩、阿爾加維、阿爾赫西拉斯、直布羅陀、加那利群島)國王、西西里國王、那不勒斯國王、薩丁尼亞與科西嘉國王、耶路撒冷國王、東與西印度群島國王、奧地利大公、勃艮第公爵、布拉班特公爵、洛林公爵、施蒂里亞公爵、卡林西亞公爵、卡爾尼奧拉公爵、林堡公爵、盧森堡公爵、海爾德蘭公爵、符騰堡公爵、亞爾薩斯領地伯爵、那慕爾藩侯、弗蘭德伯爵、哈布斯堡伯爵、蒂羅爾伯爵、戈里齊亞伯爵、巴塞隆納伯爵、夏洛萊伯爵、阿瓦圖伯爵、勃艮第-普法茲伯爵、埃諾伯爵、荷蘭伯爵、聚特芬伯爵、魯西永伯爵。

依個就真係終極boss啦,哈布斯堡日不落帝國
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞