[歷史台]普魯士之逆襲,德國統一之路 (3)

660 回覆
471 Like 3 Dislike
遲下係咪有巴打續寫威瑪共和國同第三帝國? 咁樓主可以寫俄國?

我諗講到統一就完

無得睇會訓唔著
點解德國越統一,我就越sad
我代入普魯士角色去諗,如果平行時空當中國係散修修好多小國,香港強大到可以統一中國,改個新國家名,但就永遠失去香港,係一種咩既感覺
留名 樓主加油 期待樓主之後嘅介紹
和平嘅日子好短暫,轉眼到咗1863年,丹麥國王老是常出現七世(Frederik VII)逝世,國家出現嚴重既繼承危機,要講真係一匹布咁長。簡單啲嚟講,佢係丹麥王室n代單傳,無子無女,丹麥既王位將會由遠房親戚基斯蒂安九世(Christain IX)繼位。如果大家仲記得,共主邦聯(Personal Union)既君主死後,邦聯既成員可以根據各自既繼承法,選取唔同既繼承人,從而結束共主邦聯。當時丹麥繼承法可以透過女性成員傳承,而兩個公國嚴格執行所謂既薩利克法(Salic Law),女性成員唔喺繼承法考慮之內,雖然睇落去大家既世系咁多年嚟都一撚樣,但係其實繼承嘅邏輯有些少唔同。丹麥王位一直以嚟都冇繼承問題,同石勒蘇益格-荷爾斯泰因相安無事。但係而家查返亂過(可能涉及)亂倫既王室族譜,發現丹麥王儲基斯蒂安九世,唔係兩個公國既第一繼承人,所以當地既貴族就搵咗佢地自己既第一繼承人做大公,諗住擺脫丹麥既控制。

依位基斯蒂安九世雖然一開波就預咗係普魯士統一德國既踏腳石,但係之後佢喺歐洲既地位,一啲都唔失禮。佢勁咗下面支槍。佢啲仔女日後都身居最高位,包括丹麥國王、希臘國王、俄國皇后同埋英國王后。佢對歐洲皇室既影響力,令佢贏得「歐洲外父」既美譽。

基斯蒂安九世(中間坐下者)與他的貴族子孫
遲下係咪有巴打續寫威瑪共和國同第三帝國? 咁樓主可以寫俄國?

我諗講到統一就完

之後俾小弟唞返陣先啦
或者中間可以寫篇極短既中史
由德國追到返香港,終於都live左
行story of berlin果時睇唔明都追返巴打既po先再行

我都好後悔去德國之前冇睇熟曬d歷史先去感受
柏林嗰種歷史氛圍真係唔講得笑

係柏林德意志歷史博物館續隻字咪
咪到Nazi比人收皮dig走

有無發現德國d博物館,德文解釋好詳盡,英文幾行就算
我代入普魯士角色去諗,如果平行時空當中國係散修修好多小國,香港強大到可以統一中國,改個新國家名,但就永遠失去香港,係一種咩既感覺

陳雲既華夏聯邦就係類似咁,當然他本人如果可以成為華夏既Kaiser絕對唔會為香港流半滴眼淚
搵人寫意大利統一啦
留名
西史撚留名學野

陳雲既華夏聯邦就係類似咁,當然他本人如果可以成為華夏既Kaiser絕對唔會為香港流半滴眼淚

佢既聯邦係睇香港頭?我記得佢好很痴線提出,撤銷邊境,等十三億人湧晒落來,香港就管治晒全中國人,變相成為國家政府
lm
劉明
得一篇
lm
lm
留名
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞