[歷史台]普魯士之逆襲,德國統一之路 (3)

660 回覆
471 Like 3 Dislike
巴黎公社呢?

咁其實講埋巴黎公社會完整啲,但係小弟想快啲收工唞下先
英國
威廉一世算唔算死好命撞到個鐵血宰相bismarck
相比起肥特烈同腓特烈大帝,差10萬9千里
btw都係最中意腓特烈大帝 ,一生太傳奇了
大家想小弟下次講乜嘢國家?
利申:只講一戰前帝國歷史

清朝巴打熟唔熟
因為聽過下十七十八世紀興起過中國風,但又唔知係咪d人9up
我以前同大家一樣都係淨係鍾意一二戰,但係之後我反而鍾意問一二戰既局勢係點形成,就好似特首選舉新聞都會花篇幅介紹候選人既背景咁,譬如奧匈帝國點解咁虧,點解俄羅斯咁鬼死大,甚至啲配角好似南斯拉夫同波蘭咁既起源。點知越往前追溯就越踩越深,跟住發現一戰前既歷史仲有趣。無錯,一二戰奠定現今世界格局,但係你唔了解埋之前幾千年嚟既歷史,根本好難讀通世界局勢

點解! 點解! 點解要有個咁正嘅post, 以後冇update點算呀!

清朝巴打熟唔熟

真有其事

嗰陣歐洲好鍾意中國茶葉同瓷器,大手大手咁買,導致清朝對歐洲形成巨大既貿易順差,所以英國佬先賣鴉片反擊。

清朝巴打熟唔熟

真有其事

嗰陣歐洲好鍾意中國茶葉同瓷器,大手大手咁買,導致清朝對歐洲形成巨大既貿易順差,所以英國佬先賣鴉片反擊。

ps. 早喺雍正年間已經有個中國人定居巴黎
上線喇

清朝巴打熟唔熟

清朝其實都好多嘢講, 剩係講點錯失追上歐洲都夠啦.

清朝巴打熟唔熟

真有其事

ps. 早喺雍正年間已經有個中國人定居巴黎

乜水 查唔到
btw 多謝晒巴打一直以來d文

清朝巴打熟唔熟

不過係度講好危險 廢事樓主無啦啦被屌五毛
歐洲最強帝國!(靜左陣)
上線啦!
想聽俄國
Btw, 睇樓主個post 越睇愛法國
英法都可以 睇維基睇玫瑰戰爭 百年戰爭睇到悶 有毛巴相信會生動易明
英法都可以 睇維基睇玫瑰戰爭 百年戰爭睇到悶 有毛巴相信會生動易明

百年戰爭貞德咁都反cup到

清朝巴打熟唔熟

不過係度講好危險 廢事樓主無啦啦被屌五毛

鬧嘅多過讚, 唔會俾人話五毛掛…
無憂宮都有個中國館 壁畫上面畫的中國人形像幾有趣架

between,想睇俄國史或匈牙利史
俄佬
支持

下個講下大英祖國
尼德蘭/法國
終於完 好唔捨得普魯士
下一個講西班牙啦
終於完啦 多謝毛巴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞