[歷史台]普魯士之逆襲,德國統一之路 (3)

660 回覆
471 Like 3 Dislike
live
留名
留名
拿破崙三世落錯注買奧地利贏

之後德國咪一樣落錯多次注
文呢

德國一二戰啲隊友全撚部都豬嚟嘅 個個靠佢carry
Live左,
膠登嗰邊個西史入門終於都追晒

意大利我真係屌佢老母
無撚柒用
敗走既奧軍第一軍團向南撤退,嘗試同其餘奧軍會合,面對普軍既步步進逼,軍團元帥甚至上報皇帝法蘭西斯.早洩夫一世(Franz Joseph I),表示完啦好嗎,但係皇帝嚴令繼續戰鬥。與此同時毛奇成功預測奧軍會撤退到易北河,喺易北河附近嘅康尼格雷茲追蹤到敵軍,於是命令所有軍團全體進攻,著名既康尼格雷茲戰役(Battle of Königgrätz)正式開始。

普魯士四大天王都親臨戰場觀戰。戰鬥喺奧軍嘅炮轟中,於早上十點展開,22萬奧軍面對住普軍第一同易北軍團共12萬人,而王太子既第二軍團因為同毛奇隔得遠,所以遲咗收到指令,戰役開始嗰陣仲趕緊路。奧軍嘅炮火射程較遠,可以穿越戰場中央嘅森林,成功壓制住右翼卡爾親王嘅部隊,令佢被逼採取守勢。中路普軍好快就渡過易北河,展開進攻,但係運送火炮過河嘅過程異常困難,耽誤普軍嘅進攻,同時奧軍乘機集中火力炮轟中路,將中路軍切成兩半,截停進攻,普魯士形勢岌岌可危。主角光環此時再次發動,奧軍統帥大可以趁機派騎兵衝鋒反擊,但係佢無咁做,白白錯失令奧地利勝利嘅機會。普軍得以重新整理,繼續前進,隨著雙方距離縮窄,奧軍炮兵嘅優勢逐漸消失,普軍使用後膛槍嘅優勢越嚟越明顯。

去到十一點,奧軍發現對面左翼兵力薄弱,於是調動部隊,猛攻左翼,逼使左翼普軍後退。就喺依個危急關頭,一輪突如其來既炮火轟炸承勢追擊緊既奧軍部隊,打死部隊將領,逼使部隊後退。依輪炮火就係來自啱啱趕到現場嘅第二軍團。喺高地指揮嘅毛奇,一發現王太子既部隊趕到,即刻同威廉一世講:「陛下,我哋已經勝出依場戰役,可以去飲茶啦!」第二軍團喺下午兩點半同主力會合,突襲奧軍右翼,並摧毀奧軍炮兵部隊同等待戰鬥既騎兵連,普軍三個軍團對奧軍形成包圍之勢。到咗三點,奧軍被逼撤退,由於普軍攻勢太過猛烈,奧軍要犧牲自己啲騎兵,發動反攻掩護炮兵撤退。依場戰役可以話係歐洲有史以嚟,僅次於當年萊比錫戰役,最多人參與既戰鬥。普軍連埋第二軍團共22萬人,以9172人既代價,殲敵31434人。普魯士既全面勝利,已成定局。

康尼格雷茲戰役

四大天王到場觀戰

勝利後的威廉一世與王太子

意大利我真係屌佢老母
無撚柒用

相反意大利都係喺普魯士既協助下統一
普軍一直窮追猛打,打到奧地利毫無還擊之力。威廉一世見到普軍勝利在望,當堂雄風再現,高呼吞併奧地利,吞併巴伐利亞,吞併薩克森!全軍士氣高漲,毛奇亦附和:「進攻維也納,打佢老母臭化西!」只有俾斯麥同隆恩心水清,英法俄三國一定唔容許普魯士兼併奧地利,況且一旦吞併,奧地利嗰啲匈牙利人、南斯拉夫人一定乘機起義,話唔定會倒戈列強,夾擊普魯士。之前講過,俾斯麥始終認為普奧兩國都係一家親,長遠嚟講普魯士要一個好兄弟,而唔係多一個敵人,萬一普軍佔領維也納,所造成嘅恥辱足以令兩國成為世仇。所以俾斯麥同隆恩極力勸諫威廉一世,趁列強未出兵干涉,就應見好就收,但係成個普魯士依家都熱血沸騰,佢又點會聽得入耳呢,攪到俾斯麥想跳樓咁滯。

好彩普魯士入面仲有個人,由始至終都反對戰爭,諷刺既係,嗰個就係第二軍團司令王太子,俾斯麥於是借王太子把口,成功勸掂威廉一世議和。於是喺開戰後僅七星期,普奧兩國簽訂布拉格和約(Peace of Prague)。奧地利宣佈解散日耳曼邦聯,並放棄成立或加入未來可能出現嘅統一德國。普魯士作為大贏家,得以完全吞併漢諾威、石勒蘇益格-荷爾斯泰因,以及法蘭克福同埋萊茵蘭諸小國,其後普魯士將北德剩餘既邦國,組隊建立北日耳曼邦聯(Norddeutscher Bund),而巴伐利亞、符騰堡及巴登等南德諸國,就被排除在外。由於薩克森冚家齊來幫奧皇,所以奧地利強調普魯士必須保證佢既獨立,但係之後薩克森為咗外交利益,都係加入北日耳曼邦聯。與此同時,一個到今日仍然存在既國家得以獨立,小弟講都費時講啦。

嗰個國家係盧森堡?
嗰個國家郵票好出名
普法黎啦
奧地利以驚人既速度落敗,除咗令觀望緊既列強大跌眼鏡之外,仲令國內匈牙利人等「少數民族」(其實佔咗七成人口)意識到,哈布斯堡皇室都係不外如是啫,於是紛紛想脫離奧地利嘅統治。為咗挽救哈布斯堡皇朝,早泄夫一世翌年同匈牙利達成奧匈折衷方案(Austro-Hungarian Compromise),成立奧地利同匈牙利各有獨立政府同外交地位,但同時受哈布斯堡皇室統治既二元帝國(Dual Monarchy)。奇行種奧匈帝國正式誕生。

民族構成複雜的奧匈帝國

戰爭過後,普魯士可以話係如日中天,做咗德意志揸弗人,成個北德都歸佢睇住。但係德意志境內仲有一向唔妥普魯士既南德諸國,臥榻之下,豈容他人酣睡?同時普魯士亦要花時間令新收嘅漢諾威等地歸順自己,仲要面對列強既威脅。

一日,俾斯麥、毛奇同隆恩喺首相辦公室入面商討國事,俾斯麥喺掛喺牆上既歐洲地圖前來回踱步,好似又諗緊啲乜嘢陰謀。依個時候,門外傳嚟敲門聲:

「Bonjour?」
嗰個國家郵票好出名

Iichtenstein?
原來都差d唔夠打
Bonjour
Bonjour

我都笑撚左
Bonjour

我都笑撚左

留名
終於到普法

好唔捨得呢個post
正評就梗
推推推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞