[歷史台]普魯士之逆襲,德國統一之路 (3)

660 回覆
471 Like 3 Dislike

所以一去到一戰呢類大型戰爭德國就因為資源所以收皮?

可以咁講。

一戰開始各國都諗住係一場典型既舊歐洲戰爭,打幾個月就完,所以根本無做好準備應付一場四年既全面戰爭。

英國可以從殖民地輸入食物同原材料;但德國同奧地利唔可以.......

去到一六—一七年冬天,德國薯仔失收 連僅餘可以自己種既食物來源都收皮,德國人要靠食大頭菜維生,一日三餐都食大頭菜,餓死左好多人

咁點解一戰要打四年咁耐?

一戰之前嘅歐洲戰爭, 如果用現代嘅軍事眼光去睇, 就係打到鳩下鳩下: 缺乏參謀計劃, 缺乏有效嘅動員制度, 缺乏以舉國之力去支持戰爭嘅機制. 普法戰爭中, 普魯士有齊晒上面嘅條件順利勝出, 歐洲列強大家都向普軍學師, 結果去到二十世紀初期大家條件都係差唔多果陣, 就冇人有優勢了.

另外, 二十世紀初葉槍械嘅射擊準確度同威力都提升咗好多, 以前大家都係用排槍互射唔中要害都可能可以繼續作戰, 而家就冇依回事. 為咗應對更先進嘅進攻方法, 防守方用咗個好蠢又好有效嘅方法, 就係挖戰壕. 果時嘅塹壕戰幾乎挖到成個前線爛晒, 而當時嘅科技發展係對依種防守方式冇咩辦法. 雙方都玩塹壕戰晌前線拉鋸, 基於防守消耗嘅資源係大於進攻, 資源較少嘅德國就慢慢俾對家拖死咗了.

南北戰爭雙方其實都有呢堆野
普魯士其實都唔算打緊總體戰
而歐洲要普及到呢堆就要再後D lu
話時話其實拿破崙三世雖然下場好柒
但佢面對住既情況可以話內外交困
外有維也納體系壓住法國
內部佢統治都好唔穩定但都做左廿年唔短時間
(呢個好影響佢外交點解佢外交咁矛盾呢個係主因
雖則佢唔算話好成就卓越
但至少法國係佢手上叫做成功中興
其實佢都算係咁
外有維也納體系壓住法國
雖則佢唔算話好成就卓越
其實佢都算係咁

有時唔知應該點評價佢, 佢嘅前半生真係鳩下鳩下, 試過帶唔夠一百人晌法國海岸登陸想復辟皇朝, 一上岸就俾海關(冇錯係海關)塔晒, 但做完總統要登基又有近八成選民支持, 最後俾人俘虜咗政府就即刻踏佢落帝位.

一戰之前嘅歐洲戰爭, 如果用現代嘅軍事眼光去睇, 就係打到鳩下鳩下: 缺乏參謀計劃, 缺乏有效嘅動員制度, 缺乏以舉國之力去支持戰爭嘅機制. 普法戰爭中, 普魯士有齊晒上面嘅條件順利勝出, 歐洲列強大家都向普軍學師, 結果去到二十世紀初期大家條件都係差唔多果陣, 就冇人有優勢了.

另外, 二十世紀初葉槍械嘅射擊準確度同威力都提升咗好多, 以前大家都係用排槍互射唔中要害都可能可以繼續作戰, 而家就冇依回事. 為咗應對更先進嘅進攻方法, 防守方用咗個好蠢又好有效嘅方法, 就係挖戰壕. 果時嘅塹壕戰幾乎挖到成個前線爛晒, 而當時嘅科技發展係對依種防守方式冇咩辦法. 雙方都玩塹壕戰晌前線拉鋸, 基於防守消耗嘅資源係大於進攻, 資源較少嘅德國就慢慢俾對家拖死咗了.

Nope
諗下你坐係到有機關鎗人地衝過黎 邊個死多D

再解釋下先.

一場戰役唔會每一分鐘都打緊仗, 大部分時間都係晌“準備打仗”之上做功夫. 撇除塹壕嘅因素先, 假設防守方需要防守十公里長嘅防線, 每公里最少需要一個建制單位嘅軍人, 十支機槍咁啦, 成段十公里佢就最少需要十個單位, 一百支機槍. 我作為進攻方, 只要安排兩個單位, 二十支機槍, 去進攻佢是旦一公里嘅防線, 都可以有壓倒性嘅火力同兵力優勢. 加上防守方係唔會十個單位嘅軍人一樣咁勁, 一定有強弱之分, 我作為進攻方, 可以判斷針對邊部份對手嘅強弱嚟決定進攻邊個位, 而防守方就要諗辦法一碗水端平, 唔好令防線有漏洞, 因為佢冇辦法估到我進攻邊度.

當然, 實際情況冇咁簡單, 但道理都差唔多, 晌戰場上, 進攻方係比防守方有主動權嘅優勢, 防守消耗嘅資源亦都大於進攻. 至於點解一戰會打到大家坐晌戰壕入面打, 就係當時嘅軍事科技唔能夠令進攻方晌有效嘅壓倒性兵力下可以消滅對方, 解決唔到塹壕嘅問題.

首先你太高估一戰英國法國將領嘅智慧
當攻勢拖長 防守方有反應時間 所謂攻擊方優勢已經完左

其次你太睇少機關槍, 果時重係防守專利

Nope
諗下你坐係到有機關鎗人地衝過黎 邊個死多D

再解釋下先.

一場戰役唔會每一分鐘都打緊仗, 大部分時間都係晌“準備打仗”之上做功夫. 撇除塹壕嘅因素先, 假設防守方需要防守十公里長嘅防線, 每公里最少需要一個建制單位嘅軍人, 十支機槍咁啦, 成段十公里佢就最少需要十個單位, 一百支機槍. 我作為進攻方, 只要安排兩個單位, 二十支機槍, 去進攻佢是旦一公里嘅防線, 都可以有壓倒性嘅火力同兵力優勢. 加上防守方係唔會十個單位嘅軍人一樣咁勁, 一定有強弱之分, 我作為進攻方, 可以判斷針對邊部份對手嘅強弱嚟決定進攻邊個位, 而防守方就要諗辦法一碗水端平, 唔好令防線有漏洞, 因為佢冇辦法估到我進攻邊度.

當然, 實際情況冇咁簡單, 但道理都差唔多, 晌戰場上, 進攻方係比防守方有主動權嘅優勢, 防守消耗嘅資源亦都大於進攻. 至於點解一戰會打到大家坐晌戰壕入面打, 就係當時嘅軍事科技唔能夠令進攻方晌有效嘅壓倒性兵力下可以消滅對方, 解決唔到塹壕嘅問題.

巴打講多d
學到野

我都係識皮毛唧, 不過見到都有少少想補充番嘅.

戰爭嘅目的, 就係消耗對方軍隊有生力量. 只要做到依點, 就係一個好戰術, 好似拿破崙時期俄羅斯嘅焦土政策, 就係一個好極端又好有效嘅例子. 晌大部分情況下, 戰術都係利用運動(即係隊兵走嚟走去)去分割包圍敵人, 做成局部嘅優勢兵力去消耗敵人, 畢竟, 人多蝦人少永遠係開片群毆最有效嘅辦法.

晌普魯士發圍初期, 歐洲仲係用緊前膛槍排槍互射戰術, 即係一班人一字排開, 阿頭落柯打就向對面開槍. 之所以有咁嘅戰術, 係因為當時嘅槍械仲未有膛線, 射擊準確度非常之低, 所以就要靠一字排開人海戰術, 確保有子彈射到過對面. 十飛先中三飛, 咁我搵一千人企晌度射, 點都應該射中三百人掛?

一路到後來, 有將領發覺咁樣互射法, 同踢波互射十二碼一樣都係將命運交俾天決定, 冇乜著數, 軍事戰術先有多啲變化, 例如大家晌依系列文章見到嘅斜線陣, 就係利用陣式形成局部兵力優勢, 一邊死頂, 靠另一邊人多打殘對方再番嚟幫拖. 又或者利用側翼騎兵去晌陣式側邊插入去衝散人, 你諗下, 你晌側面俾人打一巴第一件事要做嘅係咩? 唔係還拖, 而係轉身睇下咩料先. 軍隊都係一樣, 要叫幾百幾千人聚精會神望緊前面, 忽然要佢地齊齊轉身望下左邊, 一定會亂到九彩, 到時晌側邊衝入去嘅進攻方就發了.

至於德國參謀部後來有條友將斜線陣嘅“一邊死頂, 靠另一邊人多打殘對方再番嚟幫拖”精神發揚光大, 變咗做德國一戰嘅戰略計劃嘅精髓, 又係後話了.
記得玩total war shogun 最悶就係由武士騎兵互斬變有左槍之後鬥射就完
外有維也納體系壓住法國
雖則佢唔算話好成就卓越
其實佢都算係咁

有時唔知應該點評價佢, 佢嘅前半生真係鳩下鳩下, 試過帶唔夠一百人晌法國海岸登陸想復辟皇朝, 一上岸就俾海關(冇錯係海關)塔晒, 但做完總統要登基又有近八成選民支持, 最後俾人俘虜咗政府就即刻踏佢落帝位.

佢係一個踩緊鋼線既統治者
面對既係隨時都會失去既權位
好似佢外交俾好多人屌咁冇錯又真係好柒
但佢呢D外交更多係服務佢內部D派系
民族主義者天主教徒軍隊呢D佢樣樣都要討好
同時又要講國家利益
所以係好唔一致
支持意大利民族主義又駐守羅馬
支持民族主義運動又走去反對德意志統一
對外用兵屢戰屢敗又屢敗屢戰
係好撚矛盾
但鬼叫佢除左波拿巴呢三隻字根本可以話咩都冇
文呢
東普魯士
就喺拿仔苦無對策既時候,危機又再次湧現。事緣1868年,西班牙爆發佢地版本既光榮革命,王后伊莎貝拉二世被推翻,西班牙第一共和國成立。但係西班牙人慣咗俾王管,於是喺兩年之後即1870年,搵咗個歐洲貴族利奧波德做國王,好揾唔揾,依個利奧波德既家族,就係霍亨索倫家族,而威廉一世係佢既遠房親戚。

法國既立場好明確--絕對唔容霍亨索倫家族統治西班牙,令法國腹背受敵。法國輿論表示強烈既譴責,直指威廉一世乘機將魔手伸向西班牙。與此同時,拿破崙三世既老婆尤金妮皇后作為西班牙人,出面表示反對霍亨索倫家族繼承西班牙王位,而法國政府內部亦都有開戰既意見出現。7月8日,巴黎傳媒一致要求政府向普魯士宣戰,法國駐柏林大使要求威廉一世公開放棄西班牙王位。由於嗰陣拿破崙三世煉緊腎者之石,痛到無法辦公,尤金妮皇后暫時代理朝政,派代表去同威廉一世講數,睇下問題係咪一定要用子彈解決。

講起威廉一世,佢本來渡緊假浸緊溫泉,點知西班牙人無啦啦搞壇咁既嘢出嚟,法國佬一口咬定佢係大魔頭,搞到佢即刻冇晒mood。其實佢同佢遠房表親根本就唔想染指西班牙王位,所以佢答應大使既要求,叫表親拒絕西班牙人既邀請。本來依個風波可以就咁平息,但係法國人花生友上身,對國家冇得打仗感到非常失望,反指政府軟弱無能。拿破崙三世見到咁既情形,但自己無論喺軍事上,定係外交上,都未準備好開戰,唯有叫法國大使做絕啲,嚴正要求威廉一世公開承諾,永不准許利奧波德成為西班牙國王,藉此踩低普魯士,展示強硬一面。威廉一世表示拿破崙三世好q煩,應承咗你既要求又變本加厲,於是拒絕新要求,喺大使面前嬲爆爆咁走咗去。
樓主為左我地
唔肯休息多日
威廉一世跟住撰寫咗篇急電俾俾斯麥交代依次會面,並准許俾斯麥將電報內容公開,咁樣一交,就出事啦。俾斯麥收到電文果陣,咁啱同隆恩同埋毛奇撐緊枱腳,佢好快睇完篇文,然後用陰沉既眼神望住隆恩同毛奇,佢哋兩個同俾斯麥共事咁耐,即刻知道佢想點做,表示唔反對俾斯麥既做法。

俾斯麥攞起鉛筆,喺電文上面劃咗幾下。俾斯麥將電文入面,「還可在柏林從長計議」一句刪除,跟住將「國王陛下請值日副官通知法國大使不必再來(詢問),針對此問題,陛下不再發表意見」,改成「國王陛下以後拒絕接見法國大使,並命令值日副官轉告法國大使,陛下再也沒有什麼好談的了」,將語氣變得更強硬,甚至有挑撥既意思。被修改後既電報開同一晚即7月13日,向普魯士媒體發放,第二日就轉發到巴黎。非常巧合地,7月14日係法國既巴士底節,就係當年革命者攻入巴士底監獄嗰日,慶祝緊既法國民眾一收到訊息,即刻覺得威廉一世咁做侮辱法國,擺明想開戰,於是即刻憤青上身,紛紛上街要求政府向普魯士宣戰,法國議會亦宣佈法國人民站起來,對抗普魯士。拿破崙三世本來想拖得就拖,但係逼於形勢,最終喺7月19日正式向普魯士宣戰。南德諸國本身同普魯士簽訂密約,准許普魯士喺戰爭時期派兵保護自己,而家法國明恰我大德意志民族,南德諸國即刻表示預埋我一份,仲將軍隊交俾威廉一世指揮。德國統一戰爭第三場,亦係最後一場--普法戰爭(Franco-Prussian War),正式爆發。

一篇小小既電報,竟可以引發一場大戰,所以後世人以威廉一世既渡假地埃密斯湖為名,叫依篇電報做埃密斯密電(Ems Dispatch)。俾斯麥咁樣擅自修改來自國王既電文,喺近代史上絕對係史無前例咁賤格,當然大家都知權臣矯旨依味嘢,喺古代中國有幾普遍啦。最抵死既係,依件事除咗在場既三個人,同埋事後發現自己篇文俾人改左既威廉一世之外,就冇人知道,最尾係俾斯麥喺回憶錄入面自爆,先得以公諸於世,真係troll到呢。
拿破侖三世好似玩緊eu咁
啲國內勢力煩到on9
拿破崙三世好似玩緊eu咁
啲國內勢力煩到on9
外有維也納體系壓住法國
雖則佢唔算話好成就卓越
其實佢都算係咁

第一個威權者3.0

識操縱民意保持自己威權統治
多謝樓主

Btw我喺algo trading post見到你留名
外有維也納體系壓住法國
雖則佢唔算話好成就卓越
其實佢都算係咁

第一個威權者3.0
識操縱民意保持自己威權統治

總統個陣就係
做左皇帝之後佢俾民意操縱就有份
其實以前啲貴族政治,同再之前既政教合一,都顯示到識人好過識字呢個道理

上一刻同你打band,下一刻你既繼任人因為同我既敵人friend,所以斷交,甚至派兵/宣戰

好多戰爭/結果都好感性,好多都唔係carefully calculated
寫到法國心成個弱智咁
想問下法國入面有冇咩勢力係反戰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞