[歷史台]普魯士之逆襲,德國統一之路 (3)

660 回覆
471 Like 3 Dislike
瞓醒再出好d
成日到喉唔到肺
毛豆腐搞到我係電腦入面搵返隻中世紀2:全面戰爭來止癮

離少少題 後來德國既戰艦用左俾斯麥 毛奇做艦名 可惜戰績就
live左
毛豆腐搞到我係電腦入面搵返隻中世紀2:全面戰爭來止癮

離少少題 後來德國既戰艦用左俾斯麥 毛奇做艦名 可惜戰績就

算係咁啦 對手係英國皇家海軍
push
PUSH
可惜毛豆腐只係講到德國統一, 唔係就可以講下一樣都係叫毛奇嘅德國一戰前期總參謀長小毛奇點影衰佢阿叔個名.
推下post先
冇咩好睇喎
可惜毛豆腐只係講到德國統一, 唔係就可以講下一樣都係叫毛奇嘅德國一戰前期總參謀長小毛奇點影衰佢阿叔個名.

可以睇膠登個post
Search膠登仔都睇得明既西史入門
由羅馬講到一戰
正到
好撚好睇
pish
講返俾斯麥,作為資深外交家或政治家,對付敵人既最佳方法,一邊就係同佢扮friend,麻醉對方,另一邊孤立佢,等佢得返自己一個「朋友」,然後突然插佢一刀,最好之後呵返佢,話唔定有用到佢嘅一日。俾斯麥完美演繹依個策略。話說丹麥戰敗後,普奧兩國雖然分別託管石勒蘇益格同荷爾斯泰因,但係兩地未係正式既省份。於是雙方喺1865年,再簽署加斯泰因協定(Gasteiner Konvention),雙方承認各自對兩個公國嘅主權,石勒蘇益格正式成為普魯士嘅一個省份,直至一戰後,北石勒蘇益格先歸返丹麥管,而南部就屬於德國至今。同時,奧地利嗰陣仲同意大利打緊仗,為咗唔想得罪埋普魯士,決定准許普魯士使用荷爾斯泰因既鐵路,同埋係嗰度興建連接波羅的海同北海既運河。俾斯麥見到奧地利咁禮讓,當堂表示普魯士係奧地利最好(及唯一)既朋友。

之後俾斯麥就返番柏林,靜待接下嚟發生既事。啱啱過完年,荷爾斯泰因就爆發大型示威,指責普魯士強行吞併佢哋既同胞,要求丹麥介入。普魯士即刻推卸責任,指責奧地利管治無方,同時,羅恩同毛奇又響威廉一世側邊煽風點火, 勸國王開始做好戰爭準備。

其實喺俾斯麥眼中,奧地利始終同普魯士一樣,都係德意志人,所以長遠嚟講,普奧兩國需要互相合作,但係前提係要分清楚莊閒先。雖則佢叫「鐵血宰相」,但俾斯麥原來傾向用外交手段,逼使奧地利退出日耳曼邦聯。戰爭依啲勞民傷財,容易引起列強干涉,又會令軍事零分既佢失去主導權既方式,始終唔係佢既首選。但係去到依個地步,俾斯麥都意識到向奧軍開戰,機不可失,所以佢都係選擇武力一途,但要預先向列強疏通疏通先。
等多兩篇訓教
諗著睇多三篇
等多四篇就有得瞓啦
佢首先向英國確認,對方唔會參與將來既戰爭。之後再同俄國表示,普魯士同意廢除克里米亞戰爭後,束縛住俄國既【黑海中立條款】,條款禁止俄國船隻喺黑海航行,等同將俄國南面海岸線刪除。俄羅斯見普魯士咁支持自己,同時奧地利喺前排既波蘭起義(佢地成日起義)唔幫佢手,再加上俾斯麥當年做過駐俄國大使,直刻二話不說,保證唔會干涉普奧戰爭。另外,俾斯麥睇中當時啱啱統一意大利既維他–伊曼紐爾二世(Vittorio Emanuele II),對奧地利控制既威尼斯一帶虎視眈眈,所以同佢結成秘密同盟,意大利承諾喺普魯士宣戰後三個月內,都會向奧地利宣戰。

維他–伊曼紐爾二世

英俄意三國搞掂,俾斯麥轉向法國。咁多個列強當中,佢最唔放心既,就係喺正隔離既法國佬。雖然當時法國係意大利既盟友,同奧地利敵對,但係話唔定佢會倒戈,加入奧地利,當年外交革命有板你睇啦。法國經歷拿破崙戰爭後,波旁王朝短暫復辟,之後又變返共和制,跟住再變返君主制,法蘭西第二帝國確立。而當時既皇帝,就係拿破崙個姪仔--拿破崙三世(Napolean III),佢由民選總統做到皇帝,成功將法國從拿破崙失敗後既頹垣敗瓦,再次打造成歐洲數一數二既強國。為咗穩住法國,俾斯麥專登安排同拿破崙三世會面。

拿破崙三世
大家有興趣再睇多啲戰略方面嘅野,可以搵尼兩本。
"戰爭論精華"確係唔錯,因為"on war" 嘅中文譯本唔多,近年我係中大書店(已執)見過一本簡體嘅,不過唔夠尼本精簡。

BTW, 多謝樓主精彩文筆。

留名
俾斯麥同法國既淵源,其實早喺佢未加入普魯士政府之前,就已經建立喺嚟,當時佢仲打理緊家族既農莊,佢有次去巴黎旅行,喺個度,佢見識到既,除咗拿破崙三世治下既繁榮同活力,更重要既係,法國皇帝一心想重塑伯父既法蘭西帝國,但係自己志大才疏,只能夠靠擴張海外,充下大頭鬼既矛盾。自此,俾斯麥一直都記住,法國對普魯士嚟講,將會係一個好好既沙包。

時間去到二十年後,俾斯麥終於有機會直接會見依位法國皇帝。1865年10月,兩人喺法國西南部既海邊小鎮庇亞里斯(Biarritz)會面。按道理,會見法國皇帝既人,應該係威廉一世,但係眾所鳩知,威廉一世個人軟弱得嚟,仲成日意氣用事,所以都係靠外交老手俾斯麥嚟。 兩人喺沙灘上漫步,俾斯麥一嚟就表示支持奧地利撤出威尼斯地區,有助解決困擾拿破崙三世好耐既意大利問題。拿破崙三世見佢咁樣示好法,於是都表示唔反對普魯士領導北德意志,進行領土重整。

俾斯麥與拿破崙三世的會面

兩個人之後返到去巴黎再傾多陣,成程雙方都非常拘謹,而俾斯麥並無明確表達佢此行既目的,但佢喺對方既言語之間,幾乎可以肯定一樣嘢--法奧同盟不存在任何可能,足矣。雙方並無簽訂任何協約,但係俾斯麥成功刺探到拿破崙三世,而令對方覺得佢係嚟混吉既,畢竟當時拿破崙三世淨係掛住法國喺意大利既利益,德意志統唔統一,關佢鬼事。

拿破崙三世點都估唔到,僅僅五年之後,因為佢既漠視,佢同俾斯麥又再次會面,不過縈繞耳邊既,唔再係海風既輕語,而係傷兵既哀嚎。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞