[歷史台]普魯士之逆襲,德國統一之路 (3)

660 回覆
471 Like 3 Dislike
就喺拿仔苦無對策既時候,危機又再次湧現。事緣1868年,西班牙爆發佢地版本既光榮革命,王后伊莎貝拉二世被推翻,西班牙第一共和國成立。

王后定女王
推推推
兩晚追晒3個post,好撚正
寫到法國心成個弱智咁
想問下法國入面有冇咩勢力係反戰

行過去政事台睇下就知其實make sense啦
寫到法國心成個弱智咁

歷史不斷重演

Nope
諗下你坐係到有機關鎗人地衝過黎 邊個死多D

再解釋下先.

一場戰役唔會每一分鐘都打緊仗, 大部分時間都係晌“準備打仗”之上做功夫. 撇除塹壕嘅因素先, 假設防守方需要防守十公里長嘅防線, 每公里最少需要一個建制單位嘅軍人, 十支機槍咁啦, 成段十公里佢就最少需要十個單位, 一百支機槍. 我作為進攻方, 只要安排兩個單位, 二十支機槍, 去進攻佢是旦一公里嘅防線, 都可以有壓倒性嘅火力同兵力優勢. 加上防守方係唔會十個單位嘅軍人一樣咁勁, 一定有強弱之分, 我作為進攻方, 可以判斷針對邊部份對手嘅強弱嚟決定進攻邊個位, 而防守方就要諗辦法一碗水端平, 唔好令防線有漏洞, 因為佢冇辦法估到我進攻邊度.

當然, 實際情況冇咁簡單, 但道理都差唔多, 晌戰場上, 進攻方係比防守方有主動權嘅優勢, 防守消耗嘅資源亦都大於進攻. 至於點解一戰會打到大家坐晌戰壕入面打, 就係當時嘅軍事科技唔能夠令進攻方晌有效嘅壓倒性兵力下可以消滅對方, 解決唔到塹壕嘅問題.

首先你太高估一戰英國法國將領嘅智慧
當攻勢拖長 防守方有反應時間 所謂攻擊方優勢已經完左

其次你太睇少機關槍, 果時重係防守專利

子彈唔識轉彎所以射唔到入塹壕 而當一大班 bolt action 衝過呢防守方就可以一野mowed down
同時重機鎗又太重進攻方好難用到
所以先指係防守專利

再解釋下先.

一場戰役唔會每一分鐘都打緊仗, 大部分時間都係晌“準備打仗”之上做功夫. 撇除塹壕嘅因素先, 假設防守方需要防守十公里長嘅防線, 每公里最少需要一個建制單位嘅軍人, 十支機槍咁啦, 成段十公里佢就最少需要十個單位, 一百支機槍. 我作為進攻方, 只要安排兩個單位, 二十支機槍, 去進攻佢是旦一公里嘅防線, 都可以有壓倒性嘅火力同兵力優勢. 加上防守方係唔會十個單位嘅軍人一樣咁勁, 一定有強弱之分, 我作為進攻方, 可以判斷針對邊部份對手嘅強弱嚟決定進攻邊個位, 而防守方就要諗辦法一碗水端平, 唔好令防線有漏洞, 因為佢冇辦法估到我進攻邊度.

當然, 實際情況冇咁簡單, 但道理都差唔多, 晌戰場上, 進攻方係比防守方有主動權嘅優勢, 防守消耗嘅資源亦都大於進攻. 至於點解一戰會打到大家坐晌戰壕入面打, 就係當時嘅軍事科技唔能夠令進攻方晌有效嘅壓倒性兵力下可以消滅對方, 解決唔到塹壕嘅問題.

首先你太高估一戰英國法國將領嘅智慧
當攻勢拖長 防守方有反應時間 所謂攻擊方優勢已經完左

其次你太睇少機關槍, 果時重係防守專利

子彈唔識轉彎所以射唔到入塹壕 而當一大班 bolt action 衝過呢防守方就可以一野mowed down
同時重機鎗又太重進攻方好難用到
所以先指係防守專利

坦克真係重新定義一戰
戰機就二戰發揮作用
寫到法國心成個弱智咁

其實唔弱智,當時法國想推翻成個大陸制衡
但估唔到得益最大既係普魯士唔係最初針對既法國
寫到法國心成個弱智咁

點解法國咁多內憂但普魯士冇?
關宗教同哲學思潮事?
寫到法國心成個弱智咁

寫到法國心成個弱智咁

關宗教同哲學思潮事?

有內憂既係拿破崙三世
面對群情洶湧既法國人民佢邊夠疆唔打
多謝樓主

Btw我喺algo trading post見到你留名

咁都俾你發現到

關宗教同哲學思潮事?

有內憂既係拿破崙三世

法國人仲沉醉係當年拿破崙既輝煌時代,加上拿破崙三世喺海外同意大利戰場贏到開巷,令到法國佬仲以為拿三係戰無不勝。拿三上到位,真係好大部份係因為佢個姓,法國人當然assume 佢可以吊打普魯士,所以拿三既政治生涯,成也伯父,敗也伯父。

普魯士作為軍事強國,人民或多或少都有好戰基因,但係因為威廉一世皇位既合法性唔係嚟自腓特烈大帝,而係幾百年嚟積落既「天命」(神羅皇帝冊封),人民對佢地統一德國既期望係大,但威廉一世唔會好似拿三咁受民意控制。當然普魯士人亦冇法國人咁癲,臨住吊打歐洲啦。

關宗教同哲學思潮事?

有內憂既係拿破崙三世

法國人仲沉醉係當年拿破崙既輝煌時代,加上拿破崙三世喺海外同意大利戰場贏到開巷,令到法國佬仲以為拿三係戰無不勝。拿三上到位,真係好大部份係因為佢個姓,法國人當然assume 佢可以吊打普魯士,所以拿三既政治生涯,成也伯父,敗也伯父。

普魯士作為軍事強國,人民或多或少都有好戰基因,但係因為威廉一世皇位既合法性唔係嚟自腓特烈大帝,而係幾百年嚟積落既「天命」(神羅皇帝冊封),人民對佢地統一德國既期望係大,但威廉一世唔會好似拿三咁受民意控制。當然普魯士人亦冇法國人咁癲,臨住吊打歐洲啦。

威廉一世個皇位係咩level

有內憂既係拿破崙三世

威廉一世個皇位係咩level

打錯,當時佢只係國王
法國由十四世紀以嚟,一直都係歐洲首屈一指既強國。法國一直都係歐洲最強陸軍,下下都要動員成個歐洲,先可以擋住法軍前進既步伐。法軍之所以咁強,除咗係因為人多同埋資源多之外,最緊要喺法國士兵士氣好強,成個歐陸淨係得普魯士軍隊,可以喺士氣上同佢匹敵。普魯士軍隊就好似機械人咁,絕對服從紀律,即使被打剩最後一人,都會繼續前進;法國軍隊則係似一大班俾人用火點著條尾既鬥牛,一鼓作氣向前衝,遇神殺神,遇佛殺佛。火牛大戰機械人,到底邊個會贏呢。

從軍備上嚟講,法軍好彩喺普奧戰爭之後,發現後膛槍既威力,於是全線換上後膛槍。雖然法軍裝備後膛槍既時間俾普魯士遲,但係佢哋裝備既,係比普軍所用既特萊西步槍更先進既夏賽波步槍(Chassepot)。依種步槍既氣密性好過特萊西步槍,唔似後者要犧牲一部分射程,嚟換取高射速。但係普魯士最新裝備既鋼製後膛炮,完勝法國既「拿破崙」銅製炮。所以從裝備上嚟睇,大家不相伯仲。

夏賽波步槍

普軍採用的古普鋼炮(Krupp Gun)

兵力方面,法軍有五萬常備軍同埋四萬預備役,而普軍經過隆恩改革後,分為常備軍、第一類後備軍同埋第二類後備軍。常備軍又受過嚴格訓練既新兵同埋骨幹士兵造成,而第一類後備軍就由從常備軍退役既「老兵」組成,雖然年齡低於廿七歲,而第二類後備軍就由再老啲既士兵組成,依三種軍隊,再加上德意志邦國既軍隊,總數達12萬人。依種後備軍系統令到普魯士唔駛好似其他國家咁,需要臨時徵召新兵去補充兵力,因為已經有現成既後備軍喺度。後備軍佔軍隊三分之二,喺普軍既底牌,亦係真正勝利既鎖匙。

而法軍有兩大缺陷,第一:佢冇總參謀部去協調軍團,法軍既參謀部只不過係養老院,甚至喺1867年時成個部門只有一張好細既德國全圖,而參謀部有人on9到建議剪開地圖,再放大佢,以獲得德國區域地圖。。。;第二:法軍喺海外打開戰爭,平時冇分乜嘢第幾軍第幾師,一切都係戰時臨時編組,貪佢夠靈活,但係返到嚟歐洲,依種玩法嚴重影響軍隊組織。

最後國力方面,普魯士自拿破崙戰爭之後,食住工業革命個勢,再加上關稅同盟既幫助,喺商業同工業上得到迅速發展,發展速度為歐洲之最。去到1870年,普魯士已經係歐陸首屈一指既工業強國,有豐富既工業生產,同埋發達既運輸網絡,作為軍隊既後盾。睇番法國,雖然喺拿破崙三世治下,法國工業同經濟都跟隨工業革命而起飛,但係國內貪腐問題亦跟住浮現,公款私用,貪贓枉法依啲華人傳統美德,散佈喺法國每一個角落。甚至開戰個陣,有軍官投訴自己啲士兵冇法包食,原來啲法包俾補給官攞咗去賣。搞到咁樣,法國打到個和已經偷笑囉!
我知道今晚有三篇
加速
我知道今晚有十篇
點解唔賣d前膛槍比中日
lm
留名學野
喺開戰之前,拿破崙三世認為取勝既關鍵,就係迅速集結軍隊,進攻德國中部,以切斷普魯士同南德軍隊既聯繫,再喺普魯士後備軍仲未集結好之前,盡快消滅數量只佔三分一既常備軍。

但係理想歸理想,實行唔到只不過係妄想。事實上,佢礙於群眾壓力,貿然開戰,軍隊根本都未準備好,甚至有軍官唔知向邊一支軍隊報到,有軍隊連合適既地圖都冇,過咗一個禮拜萊茵軍團仲喺度整頓緊。相反,德意志聯軍喺法國宣戰既第一日,已經開始集結軍隊,憑著強大既鐵路網絡,好快就集結咗34萬人喺萊茵河沿岸,仲俾當地法軍多六萬人。法軍一開始大可以直入萊茵蘭,而家想前進都冇得前進,只好後退,拱手讓出法德交界既阿爾薩斯同洛林。

自此,戰局急轉直下。德意志聯軍以大軍團集群前進,軍團之間步行距離少於一日。而法軍採取分散部署,拖長戰線,加上部署被打亂,導致法軍有一半部隊被擊敗,全線退出萊茵河地區。成個過程牽涉幾場大戰役,全部都係德軍勝出。喺馬爾拉圖戰役(Battle of Mars-la-Tour)入面,普軍組成800人既死士騎兵,發動衝鋒,以一半傷亡,成功壓制對面騎兵同炮兵,俾斯麥個仔仲係死士騎兵既一員添。依次衝鋒可以話係軍事史上最後一次成功既騎兵衝鋒,騎兵喺槍炮既破壞力不斷進化之下,最終退出軍事舞台。

普法戰爭局勢圖

馬爾拉圖戰役
今日係咁多,聽日會一次過谷到結局,敬請期待
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞