[歷史台]普魯士之逆襲,德國統一之路 (3)

660 回覆
471 Like 3 Dislike
好眼訓呀有冇文提下神
列支敦士登點解冇俾人食
列支敦士登點解冇俾人食

因為同瑞士
列支敦士登細到個親王都係住喺維也納而唔係住喺國內
係Anschluss後先焗住返去
Bonjour
列支敦士登點解冇俾人食

因為同瑞士

瑞士究竟點解可以咁把炮
附近全部列強都買佢怕

因為同瑞士

瑞士究竟點解可以咁把炮
附近全部列強都買佢怕

因為好多歐洲皇室同貴族打仗果陣都會擺錢落佢到
大家有個不明文規定就係唔打瑞士 等啲皇室就算被滅國都可以去瑞士拎錢拍拍囉友走去第2到

但其實希特拉當時好想打佢
因為實在太多錢

所以先搞到瑞士經濟上support希仔
拿破崙三世落錯注買奧地利贏

之後德國咪一樣落錯多次注

德國一二戰啲隊友全撚部都豬嚟嘅 個個靠佢carry

意大利我真係屌佢老母
無撚柒用

意粉兩次都咁撚豬
拿破崙三世落錯注買奧地利贏

之後德國咪一樣落錯多次注

德國一二戰啲隊友全撚部都豬嚟嘅 個個靠佢carry

意大利我真係屌佢老母
無撚柒用

意粉兩次都咁撚豬

人地玩開藝術,邊識打仗
軍事、戰略、科技冇樣得
幾時再出?
列支敦士登點解冇俾人食

因為同瑞士

瑞士究竟點解可以咁把炮
附近全部列強都買佢怕

因為好多歐洲皇室同貴族打仗果陣都會擺錢落佢到
大家有個不明文規定就係唔打瑞士 等啲皇室就算被滅國都可以去瑞士拎錢拍拍囉友走去第2到

但其實希特拉當時好想打佢
因為實在太多錢

瑞士銀行個朵咁就響左?

意大利我真係屌佢老母
無撚柒用

意粉兩次都咁撚豬

人地玩開藝術,邊識打仗
軍事、戰略、科技冇樣得

咁正常應該一早俾人吞併左呀 但依家仲有呢個國家
點解呢

因為有教皇國同神羅妨礙成個意大利統一
但同時又少左人敢搞佢地

如果唔係有民族主義同法德幫手
應該一世都合唔返做意大利

意大利我真係屌佢老母
無撚柒用

意粉兩次都咁撚豬

人地玩開藝術,邊識打仗
軍事、戰略、科技冇樣得

點解呢

但同時又少左人敢搞佢地

所謂「意大利」呢個概念係幾時有?以前有統一過?定係要數到羅馬帝國?

意大利我真係屌佢老母
無撚柒用

意粉兩次都咁撚豬

人地玩開藝術,邊識打仗
軍事、戰略、科技冇樣得

意粉做奢侈品藝術品係一絕
不過我覺得認真打起黎都未必會咁差
睇下國家隊拎左咁多次世界盃就知

意大利我真係屌佢老母
無撚柒用

意粉兩次都咁撚豬

人地玩開藝術,邊識打仗
軍事、戰略、科技冇樣得

巴打好波 拎隊足球隊去衝鋒
等睇保方留守羅馬保住後方

人地玩開藝術,邊識打仗
軍事、戰略、科技冇樣得

意粉佬真係幾有貴族氣質

人地玩開藝術,邊識打仗
軍事、戰略、科技冇樣得

意粉佬真係幾有貴族氣質

意粉佬調轉頭食曬你啲野, 好難信佢地
巴打講歷史真係好鬼生動
好睇過d紀錄片
尤其加d本土粗口
成個畫面出哂黎
正評支持

點解呢

但同時又少左人敢搞佢地

所謂「意大利」呢個概念係幾時有?以前有統一過?定係要數到羅馬帝國?

羅馬帝國本身有個有個行省叫意大利
大約同而家意大利差唔多

人地玩開藝術,邊識打仗
軍事、戰略、科技冇樣得

足球都反映到民族性架嘛
睇下強國
對比起德意志同胞奧地利,法國同普魯士既關係就差好多啦,直情去到世仇既地步。法國自中世紀以嚟,一直就同神羅爭奪北到阿姆斯特丹,南到熱那亞既廣大土地,之後又同普魯士前大佬奧地利爭奪歐陸霸主既寶座。到咗普魯士崛起,法國喺七年戰爭中有份圍毆腓特烈大帝,拿破崙嗰陣仲滅埋神羅。除咗領土上既爭端,兩個民族喺軟實力既方面,都展開咗一場龍爭虎鬥:尼采同雨果;高斯同笛卡兒;馬克思同伏爾泰,各個範疇都精英輩出。積積埋埋,德意志人或多或少都有啲仇法基因,惺惺相惜就未必啦。

以前係由奧地利帶頭對抗法國,鑑於而家佢被逐出德國,仲變做奇行種奧匈帝國,依個使命就由普魯士繼承。其實普魯士對法國領土都有私心,普魯士一直都想奪取法國既阿爾薩斯同洛林,除咗嗰度有豐富煤鐵資源外,仲因為嗰度有七成人係講德文,德意志國家不嬲都當嗰度係自己神聖既領土。

莫講話普魯士想同法國打返場,法國本身都好想。拿破崙三世本身想重複佢伯父既光榮道路,其實佢前半段路都係同拿破崙一世相似,佢都係透過共和政權上位,然後受人民擁戴黃袍加身。但係佢著起龍袍之後,先發現自己既處境,同佢伯父當年差好遠。佢要面對歐洲協調框架下既政治形勢,你郁一郁條尾,其他列強就即刻攞起打狗棒,警告你唔好亂咬人。所以拿破崙三世一直都小心翼翼,生怕俾人當癲狗咁打。但係佢當年係咁消費自己伯父,叫啲人民捧佢上位,法國人當然想佢做到佢伯父啲嘢,擴大法蘭西帝國啦。拿破崙三世於心諗,喺歐洲手都唔俾伸,點解唔去其他洲呢?於是法國大肆喺海外擴張,等黑叔叔同埋印第安人共享法蘭西人既榮耀。起初法國既擴張好順利,成功塞住百姓把口。

但係隨著普魯士既崛起,佢對法國既威脅去到無以復加既地步,法國民眾覺得偉大既皇帝應該好似當年拿破崙咁,奪取萊茵蘭,打到普魯士變返勃蘭登堡。同時,法國既民運人士借題發揮,要求政府改革,甚至主張回復共和體制。為咗保住皇位團,團結內部,拿破崙三世必須做出啲成績,普法戰爭不得不打。

法蘭西第二帝國(1852–1870)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞