[歷史台]普魯士之逆襲,德國統一之路 (3)

660 回覆
471 Like 3 Dislike
今日係咁多,聽日會一次過谷到結局,敬請期待

咪呀你 ,講到去一戰呀
無得睇我訓唔著架
毛巴有冇興趣拉長到一/二戰

我都想聽,不過聽乜都得,最好就係歐洲近代史
不過毛巴都係透透先,話晒都寫左咁多篇
好快就到20世紀
法國真係歐洲小強,次次衰完都可以覆桌

啱聽。

其實我比較鐘意一戰前既歷史,所以即使有下次,都係講返中世紀至二十世紀初既歷史
去立陶宛exchange有科old prussian讀
睇完樓主個post 好想快啲讀
多謝樓主

Btw我喺algo trading post見到你留名

咁都俾你發現到

樓主玩開algo trade ?
近排學緊machine learning d linear regression同logistic regression, 想學下野
寫好生動好好睇
寫完普魯士再寫下一篇
毛巴會唔會寫歐洲大航海時代 由哥倫布發現新大陸開始講 因為好鐘意呢個時代

啱聽。

其實我比較鐘意一戰前既歷史,所以即使有下次,都係講返中世紀至二十世紀初既歷史

中世紀想聽下英國/ great british
樓主仲會唔會寫其他國家???
去立陶宛exchange有科old prussian讀
睇完樓主個post 好想快啲讀

old prussian 係 baltic-slavic 語系,同prussian (即係德文dialect )差好遠
加油

啱聽。

英國

啱聽。

英國

想聽

Chassepot rifle
局勢對法軍嚟講越嚟越不利,拿破崙三世冇得唔學佢伯父御駕親征。雙方喺法比邊境既色當展開普法戰爭中最重要既戰役--色當會戰(Battle of Sedan)。法軍12萬人對上德軍20萬人。普軍分成250人一個縱隊進攻,仲可以靈活分拆合併,而法軍礙於紀律性冇普軍咁癲,只可以1500人為一隊,所以法軍成日俾對面蟻多嬲死象擊敗。去到最後,德軍完全包圍法軍,拿破崙三世見無處可逃,只好率領全軍投降。火牛最終都係不敵機械人。

色當會戰中的法國士兵

戰敗後的拿破崙三世

拿破崙三世向威廉一世投降

戰敗後的拿破崙三世與俾斯麥

會戰結束後,俾斯麥搵到一個人坐喺度既拿破崙三世。

拿破崙三世望住遠方既濃煙:「完了吧?」

「如無意外。」俾斯麥聳一聳肩。

「Otto,同你講樣嘢,」拿破崙三世疲憊既眼神轉向俾斯麥:「朕前排發咗個夢,夢見我伯父同腓特烈二世捉棋,輸咗個巴黎俾佢,睇落今次真係惡夢成真。」

俾斯麥微微一笑:「終有一日,我哋會同佢地喺一齊,喺天堂睇住我哋既後輩打嚟打去。」

「然後睇住我哋法國人行過勃蘭登堡門。」

「或者係我地德國人穿過凱旋門。」

拿破崙三世輕嘆一聲:「依場仗永遠唔會結束。」

「冇錯,」輪到俾斯麥望向遠方:「即使到時既德國,唔再係霍亨索倫家族既天下,甚至變到再冇皇帝依樣嘢。」

「有冇皇帝都好,法國人民都絕對唔會放過你地,依個仇一定會報。」

「或許你既預測係啱,法國既時代,會喺未來降臨。但希望陛下明白一樣嘢,德國既時代,」俾斯麥既眼神仍然係咁陰沉:

「就係而家。」

拿破崙三世冷笑一聲,兩人唔再出聲,坐喺度欣賞好似夕陽咁絢爛既火光。

1873年,流亡倫敦既拿破崙三世終於煉成腎者之石,得以同拿破崙大帝團聚,佢留低遺言:「至少當日喺色當,我絕對唔係一個懦夫。」其實佢勵精圖治,都算係一個好皇帝,可惜佢同俾斯麥生喺同一個時代。既生崙,何生麥?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞