[歷史台]普魯士之逆襲,德國統一之路 (3)

660 回覆
471 Like 3 Dislike
留名
其實當時普魯士既殖民地數量同法國應該差好遠?
法國有咁多殖民地support點解都輸?
其實當時普魯士既殖民地數量同法國應該差好遠?
法國有咁多殖民地support點解都輸?

軍事實力差太遠, 雙方訓練唔係同一個level, 行軍指揮上德軍有總參謀部去制定調動, 所有嘢先計足晒數去做, 果時德軍總參謀部有份準確到分鐘計嘅總員時間表, 相反法軍就係亂咁嚟, 啲將領自己鍾意點打就點打, 毫無大局觀同計劃性, 梗係輸硬.
就喺普奧戰爭完結冇耐,普法兩國就發生爭拗,而爭拗點就係兩國之間既小國--盧森堡。盧森堡雖然喺一個出名在個城堡既小國,但係歷史都幾悠久下。自十一世紀以嚟,一直都係神羅邦國之一,領土喺而家既三倍,仲出過三位神羅皇帝。冇錯,盧森堡係德意志國家,盧森堡語係德語而唔係荷蘭語既分支。由於盧森堡位處法國同神羅交界,一方面成為兩者既爭奪對象,另一方面兩邊互相制衡,反而做就佢既獨立。正因為盧森堡位處兩個大國之間,所以首都盧森堡城既防禦工事喺當時既歐洲首屈一指,有北方直布羅陀之稱。拿破崙戰爭之後,為咗平衡鄰國荷蘭同普魯士既利益,盧森堡被劃俾荷蘭國王統治,另一方面加入新成立既日耳曼邦聯,設有普魯士駐軍。

1830年,當時歸荷蘭管既比利時爆發起義,比利時獨立,將荷蘭同盧森堡分開。盧森堡人通常講本地話或者德語法語,總之唔係荷蘭語,荷蘭國王為防止法國同比利時進一步影響盧森堡,於是將佢加入德意志關稅同盟,企圖利用普魯士既影響力作抗衡,自此盧森堡就俾普法兩個睇上。

去到普丹戰爭之後,盧森堡問題又被擺上庇亞里斯既談判枱上。拿破崙三世想向萊因蘭擴張,但遭到俾斯麥既反對,作為補償,俾斯麥表示唔反對法國將盧森堡納入勢力範圍之內。雖然最後冇白紙黑字寫低,但拿破崙三世咁就天真地信咗俾斯麥啦。於是佢啱啱幫手喺布拉格促成普奧和約後,就即刻用巨額金錢,向荷蘭國王買咗盧森堡佢,荷蘭國王嗰排真係holland poor,於是欣然接受offer。

但係俾斯麥礙於德意志人民既強烈反對,竟然反口譴責拿破崙三世既行為,係對德意志既擴張,仲警告法國如果一意孤行,普魯士會對法宣戰。拿破崙三世本來就唔想人哋當佢同佢伯父一樣,都係侵略狂,諗住靜靜雞就食咗盧森堡佢,點知俾斯麥而家大大聲反對,佢只好提出折衷方案,剩係要求普魯士撤走駐軍,但如果普魯士唔接受佢既offer,咁就唯有喺戰場見。為咗歐洲既長期(三年)穩定和平,其他列強於是從旁調解,諗住解決是次盧森堡危機(Luxembourg Crisis)英俄兩國召開峰會,結果雙方喺1867年達成倫敦條約,盧森堡同荷蘭仍然係共主邦聯,其後加入重新組織既德意志關稅同盟。同時,列強承認盧森堡既中立地位,為咗保證盧森堡唔會受任何列強利用,佢哋將盧森堡城既銅牆鐵壁拆除,一拆就拆咗16年,唔係話好似高鐵起啲又唔起啲咁喎,你諗下個城牆有幾勁啦。

盧森堡歷年失地

1880年代的盧森堡城

現今盧森堡城
盧森堡其實幾得意

零零舍舍一達地, 比2個大國夾住
收到風今晚仲有篇
收到風今晚仲有篇

文呢?

收到風今晚仲有篇

文呢?

毛毛水已潛
快起身打文
每日都推post
Live
好文,幫推

Breech loading Single shot Needle gun
正皮留名

Breech loading Single shot Needle gun

效率高好多
今晚等樓主出七篇文就訓

效率高好多

其實而家既槍基本上全部都用緊呢個技術,都咪話唔勁

效率高好多

Nope as the needle will wear out by the exploding
gunpowder with every shoot in few hundreds rounds

效率高好多

Nope as the needle will wear out by the exploding
gunpowder with every shoot in few hundreds rounds

咁而家究竟用緊咩技術?
唔係都係靠撞針引爆?
咁耐冇文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞