[歷史台]普魯士之逆襲,德國統一之路 (3)

660 回覆
471 Like 3 Dislike
Lm

我都好後悔去德國之前冇睇熟曬d歷史先去感受
柏林嗰種歷史氛圍真係唔講得笑

係柏林德意志歷史博物館續隻字咪
咪到Nazi比人收皮dig走

有無發現德國d博物館,德文解釋好詳盡,英文幾行就算

某啲係
但呢間一定唔係
留名
LM
咁短 唔夠喉啊
我代入普魯士角色去諗,如果平行時空當中國係散修修好多小國,香港強大到可以統一中國,改個新國家名,但就永遠失去香港,係一種咩既感覺

陳雲既華夏聯邦就係類似咁,當然他本人如果可以成為華夏既Kaiser絕對唔會為香港流半滴眼淚

佢既聯邦係睇香港頭?我記得佢好很痴線提出,撤銷邊境,等十三億人湧晒落來,香港就管治晒全中國人,變相成為國家政府

當然唔係 從無話過要取消邊界,你真係up得就up
我代入普魯士角色去諗,如果平行時空當中國係散修修好多小國,香港強大到可以統一中國,改個新國家名,但就永遠失去香港,係一種咩既感覺

陳雲既華夏聯邦就係類似咁,當然他本人如果可以成為華夏既Kaiser絕對唔會為香港流半滴眼淚

佢既聯邦係睇香港頭?我記得佢好很痴線提出,撤銷邊境,等十三億人湧晒落來,香港就管治晒全中國人,變相成為國家政府

當然唔係 從無話過要取消邊界,你真係up得就up

同埋係邦聯,唔係聯邦呀屌你老母
留名一身蟻
lm
留名
留名
想問下巴打有冇關於普魯士嘅紀錄片推介下 小弟而家睇緊Die deutschen
LM
比較出名嘅都會有個稱號 例如:
獅心王理查
無地王約翰
紅鬍子腓特烈
太陽王路易十四

但係冇特別稱號 又係改公廁名時
啲人物關係到底要點樣記
獅心王理查
無地王約翰
紅鬍子腓特烈
太陽王路易十四

啲人物關係到底要點樣記

Good Queen Anne
獅心王理查
無地王約翰
紅鬍子腓特烈
太陽王路易十四

啲人物關係到底要點樣記

Good Queen Anne

留名
講返丹麥繼承問題,石勒蘇益格自己搵新大公,丹麥就梗係唔do啦,就喺同年11月,新任國王頒布憲法,將丹麥憲法推行至石勒蘇益格-荷爾斯泰因,想先下手為強,進一步吞併兩公國。咁做激起當地德意志人既反抗,同時奧地利同普魯士認為丹麥違背倫敦協定,於是向基斯蒂安九世下最後通牒,限佢喺48小時內撤銷憲法,否則會採取軍事行動。

或者大家會疑惑,先前唔係話普魯士準備郁奧地利嘅咩,點解轉個頭又一齊郁丹麥嘅呢?首先,俾斯麥嘅動機好明顯,就係想奪取荷爾斯泰因起運河,同埋喺打奧地利之前試一試把刀,順便試探下奧地利既實力。而奧地利作為日耳曼邦聯嘅大佬,冇理由唔保護班細㗎?更重要嘅係,俾斯麥需要奧地利嘅參與,先可以阻止英俄等國嘅干預,畢竟佢哋都唔想一次過得罪普奧兩國。其實國際關係冇話乜嘢絕對敵人,所謂宿敵,都可以喺第三者介入嗰陣同仇敵愾,做個三分鐘朋友,之後又unfriend返大家,就好似一二戰德國之於英法,二戰日本之於國共兩黨咁。俾斯麥深明依一點,為咗普魯士嘅長遠利益,佢就暫時同奧地利friend一陣先。

撤銷憲法依家嘢要經過複雜嘅立法程序,唔係48小時內就可以攪得掂。所以普奧兩國好快就向丹麥宣戰,開始德國統一戰爭第一回--第二次石勒蘇益格戰爭,又名普丹戰爭。自從拿破崙戰爭後,匿喺後台好耐嘅普魯士軍隊,終於再次出場啦。
留名
今晚仲有無多一篇
自從拿破崙收皮後,歐洲得益於奧地利首相梅特烈既歐洲協調政策,又經歷咗一段相對和平既時代,去到1860年代,普魯士軍隊又進化咗唔少。德意志鐵路網因為關稅同盟既推動,得以蓬勃發展,普魯士可以利用鐵路,加快調兵同運送物資既速度。同時,受到當時美國南北戰爭影響,普魯士軍隊開始利用電報通信,

另外,槍械技術出現突破。嗰陣歐洲軍隊主要係用前膛槍,即係喺槍管前面塞粒彈落去,由於槍管好長,需要攞支推桿慢慢督粒彈落去,相當耗時。早喺十八世紀,就有人研發出喺後面入彈既後膛槍,填彈速度係前膛槍既兩三倍,但係開槍時會泄漏火藥燃氣,始終唔夠穩定,所以喺軍隊入面普及唔到。

去到1834年,德意志人特萊西發明針式後膛槍(Dreyse Needle Gun),利用撞針拮穿包住子彈既紙製包裝,再點燃入面既火藥,同時設有滾轉機關鎖死藥室,發射嗰陣唔會泄漏火氣,大大提升後膛槍既可用性。咁好既野,就緊係俾軍事愛好者普魯士用咗先啦。普魯士軍隊早喺1841年就全面採用後膛槍,但係初期受到唔少軍官既反對,佢地反對既理由幾有意思:食野係用把口㗎嗎,邊有人塞啲食物落屎忽窿到㗎?總之去到1860年代,當大部份歐洲國家除都仲用緊前膛槍嗰陣,普魯士軍隊已經用咗後膛槍成廿年,科技上已經贏咗一仗。

1860年代普魯士軍服

特萊西針式後膛槍

滾轉機關原理,出唔到圖
今晚仲有無多一篇

睇下有冇時間整多篇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞