[樹大招風] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (16)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
柒左
有冇得放?
係個背度加兩個pleat,咁個後背多咗伸縮的位,自然就無咁扯。我對上文理解就咁,我唔知麻甩同你睇咗乜,或者你兩個講緊乜
用圖溝通啦。
Pleat本身就係留返少少多餘布,令件衫鬆少少。
我諗樓上巴打指嘅係:佢現成件恤衫,喺條dart度放鬆少少腰位,令件衫無咁緊身

Center Box Pleat, Side Pleats, No Pleats

Darts
1 咁同時造pleat and dart 背隻睇落會唔會太多野?
2 若果slim cut 是否唔會落pleat, 否則違反左slim cut 原意?

Fishball巴打講中啊 唔識太多專用字,唔好見怪
呢兩個圖唔錯,我而家件恤衫同時有兩邊pleat腰位都有dart
話說我有件uniqlo個pleat係中間,望落鬆身d不過真係幾舒服
鈕厚扣度係因應個人喜好?
之前睇過一文章話2mm係最適合
4mm就太厚
個人喜好黎,厚d睇落會靚d,厚鈕當然亦貴少少,意大利佬d貴價成衣恤衫就好鐘意用厚鈕。不過厚鈕係難扣的。
4mm有啲縫鈕機會夾唔住粒鈕,我自己通常會揀3 / 3.5 mm
4mm好似多數會手釘雞爪?
通常唔會落pleat又落dart
以我所見就好似係
意大利佬多數係,我就多數十字。
有D師傅要加錢,因為你要他手釘 ,機釘兩下就釘完一件衫,手釘點都要三四個字。
我都有D存貨嘅
聽講用機縫係要袖同大身一次過縫好;腋下錯位要分別縫好衫身同袖先人手裝上去(好似西裝咁)。不過我唔太肯定係咪真係咁。
幾厚唔緊要,不過唔好用膠鈕
呢包好似係SSP,好耐之前買落。
另外有D係意大利廠的,但望落都差不多。
我這些是4mm。
我有些薄的係英國訂。

有時我想問下armoury Jan 佢個副arnel係咩牌子
我都有D存貨嘅

呢隻係咩料?
之前去石硤尾造套深灰suit, 個師父幫我配到牛角鈕類似玳瑁色,都幾好feel, 正過膠鈕
我都有D存貨嘅

呢隻係咩料?
之前去石硤尾造套深灰suit, 個師父幫我配到牛角鈕類似玳瑁色,都幾好feel, 正過膠鈕

啱啱先見到mop
玳瑁色即係呢D咁上下?
呢D都係牛角鈕
我都有D存貨嘅

呢隻係咩料?
玳瑁色即係呢D咁上下?
呢D都係牛角鈕

第一次貼圖

Hi Uncle Mac clone
Welcome to Westworld
Violent Delights have violent ends...
路個大華諗住八吓,點知無開
uniqlo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞