[樹大招風] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (16)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
鞋底發毛無乜事的,抹走搽D酒精,吃乾就可以。
吹乾
個個去曬爬龍舟?
係囉,無曬人影
想買對long wing brogue,巴打會揀berwick 定loake royal?
For long wing, go Alden or go home
Royal d皮膠 著落又硬

Alden淨係個名已經 Ivy League style
Full brogues wing tip balmoral oxford 有冇咩牌子有出?
TLB 有出
無乜追post 想問問berwick 是否入門級黎講最好
好難講係唔係最好,因為個個牌子d last同款色都唔同,berwick好在香港有幾間鋪都有賣,可以試左先比錢
對皮鞋之前整個vibram底,依家甩甩地,應該用乜野痴番佢好?
唔該曬巴打
不過佢d last唔係太岩個款
有無巴打對 Drake's 啲呔有咩意見,值唔值個價?打算買條 grenadine 呔,諗緊買 Drake's 好定係平啲嗰啲 (e.g. TM Lewin, Kent Wang) 就算
Drake's 啲打棗好易甩
如果唔係sale就不了
咁佢嗰啲wool/cashmere, silk呢 諗住遲d買條淨色返工用
打棗係craftsmanship同material冇關係
好奇一問,咩last先岩wing tip balmoral?
條呔的棗可能係因為條絲線脆弱而斷,所以都可能是"material "的問題
但對比起其他品牌Drake個棗係明顯細啲
tlb個toe shape太soft 唔係我想要個感覺
我覺得AS 724 vass u last 呢類型會正d
讀書時唔會,著唔起;
係英國睇就發覺Dressup係少數,通常都係放工點樣就點樣,世界唔同曬

利申 HKPhil/LSO Patron
hkphil班人 王敬范丁嗰d冇個真係著得好 對漆皮鞋又唔知著過幾多年 相反有時外國黎既會執得正
利申 聽ray chen/ yoyo ma會dress up
無既,Sir Simon Rattle都自己風格咁著啦,真係唔同曬,要好Formal真係Wien Philharmonika New Year Concert個種
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞