[樹大招風] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (16)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
我都係通常踭位跣。對皮底卡綿娜就算打咗掌,個皮踭都差啲跣咗我幾鑊。
反而對Vass唔打掌都冇佢咁跣,JR底真係唔同啲
x3402r巴唔我spilt yoke有乜真正好處,係咪只是唔好蝕底,要師傅做多D野呢?
都唔係嘅,按我了解,在理論上,布在縱同橫的角度是扯唔到幾多的(無乜延伸性),但斜拉就可以拉長些,spilt yoke將個位放斜,讓手臂向前拉時,有多些少延伸,理論上舒服些。
你下次換個JR踭試下會唔會好D
其實back dart 係咪可以令件好著d
dart 同 pleat係兩件事來的,一個收窄,一個加闊,back dart 通常將後背收身,為瘦人會靚仔D。
整緊
Btw通常胸腰差比較大既人會做back dart
隱形襪噴霧,Dasco 有出。爽身粉不需要用太多的,用太多就會一舊舊。
咁條腰咪好似更幼?
恤衫做得好唔好,最重要係fit唔fit身,會不會有太多多餘的布,會不會扯住扯住。
另外就是車工,車得整齊幼細為之好。另外就是french seam,我唔知係咪叫包骨,總之反轉件衫見不到布邊或摺骨。針步越密就越好,AC強調自己最少一寸有22針。

貼個反面教材先,我懷疑師傅車時手抽筋
好感動 好耐冇睇過呢個post有文
另外想問下 其實燙裇同燙褲有冇教學
尤其是褲 有pleat成日都燙唔好
你唔做咪一個桶囉
想學 x2
個踭冼直接換個膠踭咁仲好
Back dart同係側邊收窄有乜分別?
胸腰差大,唔落datt係收唔到咁多的
有冇話差幾吋到就應該落dart?
我自己就差3 4吋到 上次做佢建議我落
唔使
其實亦睇你有無「折腰」,即係條腰向前拗前,有就落dart好D
不過我都無落
我就係一心等佢蝕哂就換膠踭

好在實物唔算太礙眼
1 而家係咪冇師傅肯造non fused? 我問d師傅頂龍袖同領造最軟身撲,呢種意思都係叫fused?
2 Buttondown or one piece collar 領鈕位置打係邊先打到靚弓型
3 可以既話出多d布料教學?
4 近排造開麻發覺色織麻睇落靚過無手工純麻,又係咩一回事,同點分色唔色織,布料每平方米買幾多克重適合邊種季節
5 有時間講埋恤衫細節?例如腋下錯位造法師傅話好難,點解?
大斜肩拗膊造恤衫,肩到上胸肌中間有多餘布料摺係咪避免唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞