[樹大招風] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (16)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
平時返工恤衫西褲就ok
諗住買件navy blazer 係office著
但如果件blazer同西褲唔同料會唔會好奇怪?
同埋係咪盡量都唔好著返navy西褲?
有兩塊fresco想放. 一塊navy一塊pow.

有興趣上carousell 望下. Search Fresco或者係carousell後面加wl-sy 就會搵到. Thanks!
1、fuse是fuse,樸是樸,兩樣野黎,non-fused通常就會落棉樸

2、人人唔同架wo,自己慢慢試啦!

3、其實黎黎去去都係不同織法、不同材質、不同枝數,上面蛋既果篇短文入面解釋得都好清楚。講左個大概同方法,跟住落黎就係自己去睇同摸,唔通真係好似產品目錄咁逐塊摸咩

4、色織其實即係先染紗再將有色既紗織成布,呢d定義類既野其實你google都搵得到,而我又覺得無乜所謂,反而我自己更鐘意top dye 🤷🏻‍♂️ 至於幾重岩咩天氣,呢d又係睇個人,自己試啦

5、不要未學行先學走,筆直預唔足就黎料玩野好易出事🤷🏻‍♂️
1 而家係咪冇師傅肯造non fused? 我問d師傅頂龍袖同領造最軟身撲,呢種意思都係叫fused?
2 Buttondown or one piece collar 領鈕位置打係邊先打到靚弓型
3 可以既話出多d布料教學?
4 近排造開麻發覺色織麻睇落靚過無手工純麻,又係咩一回事,同點分色唔色織,布料每平方米買幾多克重適合邊種季節
5 有時間講埋恤衫細節?例如腋下錯位造法師傅話好難,點解?
1、fuse是fuse,樸是樸,兩樣野黎,non-fused通常就會落

2、人人唔同架wo,自己慢慢試啦!

3、其實黎黎去去都係不同織法、不同材質、不同枝數,上面蛋既果篇短文入面解釋得都好清楚。講左個大概同方法,跟住落黎就係自己去睇同摸,唔通真係好似產品目錄咁逐塊講咩

4、色織其實即係先染紗再將有色既紗織成布,呢d定義類既野其實你google都搵得到,而我又覺得無乜所謂,反而我自己更鐘意top dye 🤷🏻‍♂️ 至於幾重岩咩天氣,呢d又係睇個人,自己試啦

5、不要未學行先學走,筆直預唔足就黎料玩野好易出事🤷🏻‍♂️

恤衫並不是緊身衣,無乜可能貼曬個身,只要不會太礙眼就ok了,我都唔識點樣講點才算「完美」,或者完美根本就不存在。
有師傅肯做non fused的,只是他們唔多願造 你慢慢搵,又或者氹師傅幫你做
那隻鷹應該有做喎,起碼我做過

腋下錯位造法師傅話好難,點解?因為他學師時師傅無教囉
我估主要是因為袖頭同夾圈的畫法會唔同咗,他唔可以就咁扭歪隻袖車上去就當係架嘛
blazer by default 就係同西褲唔同料的,同就係suit啦
當然最好就唔好著返navy西褲啦,除非是同料,否則好樣衰
最穩陣是灰色,甚至上船著cream色
我有時都比師傅埋怨,講得太多「知識」比新手知,但他們只是知其然而不知其所以然,但訂衫時就一於好似無蝕底咁,一於乜都要

另外我不喜歡MK style的,所以嗰D乜鬼古靈精怪的鈕門顏色,花呢花碌領底布等就你自己話啦,我成日覺得似尹光登台,我就接受唔到囉
隱形襪噴霧作用係咩?thanks
等對腳乾爽d
唔造non fused 姐係工序多嫌麻煩?
咁non fused vs fused 軟撲 有咩好?
唔知我係咪生客,暫時未有師傅肯造
噴左可唔可以直頭 連 隱形襪都唔著 都唔會痴腳
其實講多d知識搵師傅造我唔介意貴點,我只係識片面既細節加比圖比師傅睇經已比佢覺得我識好多野,仲問我係咪做呢行
不過我有感師傅只堅持自己學師個套,唔肯學新野或嫌麻煩而唔造,就固步自封
Fused 又點會有軟樸呀老闆🤦🏻‍♂️朋友,你一步步黎啦
我唔噴都唔著
Fused點解會無軟襆呀朋友?
你上工場問下師傅有無?

文就暫時得兩篇
一篇新寫一篇舊
找住數先
有得揀、有得整
但整黎唔知做乜膠姐🤦🏻‍♂️
找數真漢子
呢個就係我唔明既地方
師傅們冇特別解釋我聽non fused vs fused 分別,但就話可以造fused 軟撲比你
Fused 硬d 挺d 好熨d
Non-fused 咪掉番轉咁
我今晚收工有時間再寫篇文話你知
蛋蛋終於回歸❤️
Thx 巴打
西褲我諗住都係灰色 卡其色為主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞