[樹大招風] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (16)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
六百幾比我預期中貴 本身諗住去佢到整預四百零蚊
去左x鷹拎恤衫,著上身肩膊位郁動都舒服,cutting,領型都唔錯,車工幾好,直間pattern膊位會match。$600 full cotton, mop button,會再去造。

但下次會去jaxtzen 造,比較下
600蚊係house fabric?
有冇話第一次做幾多件

係house fabric, 應該可以淨係造一件, 我就整左一白一直間試一試。
六百幾比我預期中貴 本身諗住去佢到整預四百零蚊

六百齊頭,平同貴都係睇quality, 之前造開嗰間full cotton都4百幾,但fitting同手工普通,呢間好d。
其實我原本射程範圍都係$500
今季開始好多tailor入恤衫日本布
大家有冇好介紹
無留意,依排太少買野
想做條linen褲
巴打多數用咩牌子linen做
薄可以試Drapers/Solbiati
厚都係Irish Linen
諗住做米白/khaki 薄驚透曬
露底又有乜好怕喎
想整條西裝褲Business casual 返工
700左右/樓下
有冇介紹
實踐證明Shirt夠長就無影響
1000做西裝
質素如何
買塊布都冇左
條底褲深色啲都怕出事
件Shirt點都長過底褲既
著孖煙𠧧唔一定喎
頂又係喎
我就係諗著孖煙通
平平地不求布料,只求度身造工
可以去邊間
準備去造2-3件OCBD 有少少問題想請教下
1. 之前喺度問過,有巴打話如果預唔攝衫就要造短啲同鬆身少少,但我想問其實通常係攝定唔攝?我應該8成襯牛仔褲2成襯Chino,鞋會著loafers/sneakers(eg converse)/chukka.
其實我仲係20歲左右讀緊U,攝衫會唔會比人感覺好老績?
2. OCBD除咗上述嘅牛同Chino,會唔會同其他褲例如西褲一齊著?
3. X鷹/Jantxxx/Pxxxx Lee會推薦邊間?(唔方便答就算 )

唔該晒巴打們
買塊布都未夠點要求造工呢⋯⋯
我就慣常都攝的,廿年前讀大學都係咁著,因為咁係長春藤著法。
唔攝咪由佢長D囉,我又唔覺有乜問題
美國大把人OCBD襯西褲,唔你係太formal 的地方一D問題都無
我揀鷹哥
小弟想問下 除左g2000 邊到有300-500嘅恤衫買
翻緊intern想買多件
M&S 都有
基本上你唔係著jogger + ultra boost 就會好突出
係京都或倫敦見有人上面打扮就知實係香港人
個個都dickies hoodie + jogger pants + ultra boost/nmd
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞