[樹大招風] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (16)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
Leather 定 suede loafers?
好奇一問 成日話低價既舖頭改完唔mark低details, 變左每次整都靠撞彩

而家科技咁發達, 點解d舖頭唔整個 Excel/將圖版save落電腦? 雖然做唔到牛巴講既真bespoke, 但起碼mark左details, 個客下次整完唔洗再改 快快手手做多轉生意又慳改衫成本 何樂而不為?

如果師父會嫌煩, 只要整部大printer, 客人想整衫時成個紙樣印出黎俾師父跟住剪, 紙樣用後即棄, 到3D部分就跟返寫低既野去做

利申: 完全唔知造衫過程係點
你完全唔知做衫流程我好難講到比你聽。
但要造到你所講咁不是真的咁容易,因為識做衫的,大都不懂用電腦,不是你想像中簡單
新製衣廠會咁做,甚至理工讀Textile都有教,但落到中間工場個層都係唔得

反而Luxire個類印度網店就做到
Both
睇紙口
佢好似環遊世界中咁
求教
掉撚左套野佢做過啦
咁撚大鍋
snow巴
想問 narrow heel , low instep , flat feet 既人 係咪唔適合著loafer
係好難搵岩著到既Loafer,呢度有個巴打都係咁,我畀左d Flat Feet鞋墊佢,加Tongue Pad就會好點
比方著呢類Espadrille 簡直Epic Fail
呢種鞋邊度買好?
原來Amazon Cn Soludos賣好平
Rivieras
其實西裝lapel上冇米蘭扣有冇問題
有乜問題?
件衫師傅做錯米蘭扣我叫佢改番添呀
其實西裝lapel上冇米蘭扣有冇問題
有乜問題?
件衫師傅做錯米蘭扣我叫佢改番添呀

應該係問lapel上冇任何扣眼先岩

想請教一下隻袖洗完之後就變了這形狀怎處理?因為燙完之後都仍有條痕。我很多裇衫也有這問題
整濕佢再燙?

本來想買呢對,再考慮下先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞