[樹大招風] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (16)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
有冇巴打著過/見過Lof & Tung實物?
質素如何
今日係廁所一出黎就撞到呢到其中一位巴打
個感覺好奇妙

我純粹係從佢套衫知到係呢位巴打
其實我想講你套衫實行幾好睇
咁眼利?
因為香港基本上係好少數人咁著
特別係今日一個多後生出現既地方見到
佢就更加特出
咁即係點著?
咁你見到邊個先?
蛋爺咁講起,我人生第一次訂做嘅都係大笪地造校褲
闊脾窄腳雙摺孖耳仔...鬼五馬六
都係一個經驗嘛

我其實只係想講佢件衫同褲好睇姐
話說 今日拎左條R記chino
佢係有幫我執返曬d錯漏
唔係 只係佢腳痛著唔到
今晚忽然想到,呢兩年咁多新鋪,尤其那些沒有師傅駐店的,他們是那來的自信?
今天好多老店的店面和師傅都是學徒出身,但他們監督出來的衫都仍可以慘不忍睹,那些係咁二上下堂,跟師傅學兩三個月就開鋪的,他們真的有能力在fitting時,說出件衫出了甚麼問題,需要修改些甚麼嗎?
事實上冇乜幾個香港人會知道咩叫fit
以為去得度身訂造就會fit
我之前就係其中一個受害者
有冇巴打著過/見過Lof & Tung實物?
質素如何
請問邊度既現成恤衫或者度身做恤衫ok? 簡單淨色唔洗太多花樣,岩身布質舒服襟洗就ok,budget 400-500一件左右
扁平足有冇loafer推介
阮氐又搬了?
愛回家了
返唔到軍營,返左去大館
我自己雖然對西裝有舖癮,但我日日都要著西裝,有時候放咗工又可能去打邊爐、大排檔、飲酒等場合,我一定唔會捨得著靚衫去,就好似巴打咁講,著衫都要視乎場合同用途
我有orazio嘅同時都仲會「訂造」$2-3k嘅西裝。平嘢係就係無detail無shape㗎啦,但起碼我著住佢去邊都唔會有任何顧慮,所以佢其實有自己獨特嘅價值
當然都唔係完全求其 整平西裝都好,平tailor都有分好同壞,基本要fit嘅位都係要fit嘅

雨靴又要出動
跟隊
想問下各位ching咩色西褲襯啡色皮鞋最好睇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞