[樹大招風] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (16)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
Beige 都幾好
我當然明
個矛盾位係寧願唔造non fused, 但造fused 硬但用軟撲
我諗到既係應該嫌麻煩?
Btw 等睇教學
有望變返以前香討咁
大斜肩拗膊造恤衫,肩到上胸肌中間有多餘布料摺係咪避免唔到
恤衫並不是緊身衣,無乜可能貼曬個身,只要不會太礙眼就ok了,我都唔識點樣講點才算「完美」,或者完美根本就不存在。

相當同意,恤衫做到貼曬身真係唔掂,但我發覺出面d師傅見係後生仔黎做就default做到貼身,可能我去d3-4舊水一件d平價舖頭做 ,之後再造第二轉恤衫同師傅講話之前太貼唔掂,叫佢喺背加返兩摺,格甩底做闊d,都算有改善。小弟成日要OT對電腦多,恤衫貼身對背同膊頭都大負擔。
另外做返棉質,唔好做人造纖維,質料透氣有d彈性都舒服好多。
始終都是麻最好
話說肥左
變左好窄 背攰到喊
係咩解左背果兩行pleated就得
Cotton linen 也不錯。btw cashmere cotton 暖不暖?想做幾件冬天出差北京著
果兩行dart黎
凍我寧願著大褸,入室內就暖氣,著cashmere cotton熱死你
柒左
有冇得放?
有咩高質嘅麻料嘅恤衫布介紹?
我睇呢條link 學嘅
但佢都冇講條pleat 點燙好

https://youtu.be/lAdPwx0gO4A
Canclini 幾好呀,TM都唔差
CR係正既不過我覺得太薄
有無巴打知道邊到tailor make 朝早九點鐘會開門
問過幾間都話要十一點
平日返工返寶林出唔到去太遠
有無巴打知
星期六去?
你如果預約有D鋪會肯的。
今晚太攰,fuse and non fuse欠住先
差既野講得多 但大家覺得點先算好睇?

我咁問係因為我覺得日常生活中大家都移動緊或者擺緊各種姿勢, 部分不完美既野如果唔嚴重根本未必有太大影響, 反而我諗緊有咩會加得特別多分?

我心目中呢個問題同 "大家認為應該避免咩主要錯誤?" 並唔一樣, 因為主要想知大家覺得well-dressed既人通常有乜共通點, 或者俾倒你乜野感覺, 而非點先為之proper (我覺得著得proper唔一定著得好睇, 雖然通常著得好睇既人亦著得得體)

我自己知識+觀察力有限所以難以 pinpoint 乜野特別令我眼前一亮 但我諗真係令我覺得靚既人通常俾我感覺好clean或者係識+敢襯色

可能問得比較複雜同抽象 道定歉先
p.s. 當然我明任何單一 feature 都唔會"救"倒一套衫, 但我相信係無錯誤既時況下總有野會 elevate 個outfit或有野令大家覺得特別stylish/ impressive
唯有7點起身打多幾間問下啦
你七點起身打去點會有人聽電話?
你可以試下件恤衫半乾時熨,另外就是個熨斗要夠熱!
大斜肩拗膊造恤衫,肩到上胸肌中間有多餘布料摺係咪避免唔到
恤衫並不是緊身衣,無乜可能貼曬個身,只要不會太礙眼就ok了,我都唔識點樣講點才算「完美」,或者完美根本就不存在。

相當同意,恤衫做到貼曬身真係唔掂,但我發覺出面d師傅見係後生仔黎做就default做到貼身,可能我去d3-4舊水一件d平價舖頭做 ,之後再造第二轉恤衫同師傅講話之前太貼唔掂,叫佢喺背加返兩摺,格甩底做闊d,都算有改善。小弟成日要OT對電腦多,恤衫貼身對背同膊頭都大負擔。
另外做返棉質,唔好做人造纖維,質料透氣有d彈性都舒服好多。
始終都是麻最好
有咩高質嘅麻料嘅恤衫布介紹?
Canclini 幾好呀,TM都唔差
CR係正既不過我覺得太薄

想了解下呢d料造一件咩價位?
太薄係咪個型會墮墜地同透
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞