[樹大招風] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (16)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
Justin 既 heel cup都係太大啦,你UK7的話畀對Sample你試?
第一次入黎, 想問下皮銀包大家有咩推薦
其實有冇咩牌子既鞋heel cup係細d?
我c&j 373 last uk8 "聲稱" less heel slippage 都係甩 要再加heel grip
試過341 376係OK的
呢對好似Anthony Cleverly 對de rede
個比例完全唔同wo!
如我無記錯AE, heel cup大小有得揀
De Rede靚好多
有頭髮邊個想做癩痢
儲埋年底Sale買啦
我著唔到重灰
True. Poor man de rede

Anthony cleverley都有sale?
break-in前後兩個世界黎
唔使太擔心
半日半日咁著無咁影整痛對腳
有無話買套西裝咩用途?有咩要求,
呢度應該無巴打會去舖頭訂造三千蚊套既西裝
我啱啱由第一個post睇到呢度(仲未睇到香討/舊登d基本野)所得既就係西裝學問真喺給博大精深,呢度既巴打玩左西裝少既都3、5、7年,對西裝有一定既要求,
基本上訂造既入門都起碼$6000以上先係基本見得人,
好少少8、9000先正路,
4-5000或以下既基本都係得啖笑,伏味濃,
要平既巴打就會自己買布料搵包頭,但前提你要對造西裝有番咁認識,仲要識得點溝表達,否則中伏率達到99%
我睇完之後自己所得既結論就係,除非你身型太衰(好似我咁身瘦手長頸粗)如果唔係就去suit supply 買成衣(入門級$2999)差少少就比錢改,到你有多d認識同埋自己想點既時候先比多d錢去造
其實有無巴打的父親是穿西裝的呢?
好似除了我之外,無人父輩有著西裝嘅習慣咁嘅?
有但佢著荃灣元朗兩三千訂造個隻
但他無帶過你去做西裝或者褲?
有套荃灣,故好早已經知華達呢間野

個套重係度但真係Fused到硬既
我讀中學在大笪地訂窄腳褲添呀,荃灣元朗起碼都叫有個舖
我都係
大學都係著住個套
呢D真係地區問題,我有套是家姐結婚時在金鐘造的,雖然fused,但感覺並不硬。
阿爺就有
佢到依家都仲堅持恤衫西褲 骨要燙直
一睇皮鞋就知係咪好野 可惜佢已經著唔到了
反而老豆好鍾意著loafer 深深影響我
糖尿?
一定要管佢飲食呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞