[樹大招風] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (16)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
大斜肩拗膊造恤衫,肩到上胸肌中間有多餘布料摺係咪避免唔到
恤衫並不是緊身衣,無乜可能貼曬個身,只要不會太礙眼就ok了,我都唔識點樣講點才算「完美」,或者完美根本就不存在。

相當同意,恤衫做到貼曬身真係唔掂,但我發覺出面d師傅見係後生仔黎做就default做到貼身,可能我去d3-4舊水一件d平價舖頭做 ,之後再造第二轉恤衫同師傅講話之前太貼唔掂,叫佢喺背加返兩摺,格甩底做闊d,都算有改善。小弟成日要OT對電腦多,恤衫貼身對背同膊頭都大負擔。
另外做返棉質,唔好做人造纖維,質料透氣有d彈性都舒服好多。
巴打 有冇邊間鋪頭推介呀
想去整恤3同西褲

我去尖東間樓上舖tailor-axx造過兩轉,3/4舊一件,感覺都可以,但試過既舖頭唔多,所以都冇話有咩推介
如果可以比到5舊一件有冇巴打有推介?
PeterLxx / Jenstxx得唔得?
哩2間好多巴打都做過,正常野
你都有今日
我都唔知自己點解要咁多事,就嚟寫呢啲教學文

其實做衫就好多時用上襆(interfacing),西裝、恤衫,女裝都會。咁襆有分粘襆,同埋唔粘(fused and non fused),用途都係比個「body」塊料。恤衫領唔加襆,個領會軟乃乃,唔好睇。咁未發明fusing 前,襆就是一塊布夾喺恤衫料之間:

兩面都無黐住的,咁塊襆硬,個領咪硬囉,個襆軟的話,個領相對就軟。
但從前D人的恤衫領係追求硬挺的,在襆都唔夠,仲要漿硬,所以當fusing出現時,大家都好高興,因為唔使攪乜,個領都挺一挺。
Fusing:
錯美麗都大廈圖一用:

Fusing本身有不同厚薄硬度可以選擇的,它是黐死在塊料上,不會走位的。
咁乜嘢將佢黐實?就是熱力,它有一面有層膠,當你加熱就會黐住塊料,其實西裝也是一樣

Fusing在工序上係簡單D的,因為你熨咗上去,它就不會走位,可以好容易車,但non fused的只是塊布,你要固定塊布,跟住車,它有機會噗起,唔平,咁你要拆咗再車。

Fusing唔好的地方係佢有機會甩,噗起咗,多發生於你浸住件衫太耐,同埋勁卒佢 ,當然隻fusing本身渣都可以係原因。

Non fused好處係件料看上去自然D,因為無裱硬咗,同埋舒服D(個 collar stand/band),因為透氣少少,如果是透氣的料如麻(不過著麻你都唔扣埋個領啦!) 但最麻煩係要小心熨,否則會熨壞個領,個縫位摺起咗

大至上係咁,仲有乜想知?
一個非行家寫到咁,都算係咁上下吧
我拖都唔夠12個鐘,你估係你咩
係個背度加兩個pleat,咁個後背多咗伸縮的位,自然就無咁扯。我對上文理解就咁,我唔知麻甩同你睇咗乜,或者你兩個講緊乜
是有影響的
Fusing甩甩地果陣就會起水泡,都幾核突
我估佢意思係:「佢做左件恤衫,後面有兩條dart,近排佢肥左,件衫變到好窄好緊搞到個人好攰,要解決係咪要拆左兩條darts放寬件衫就得?」

所以我先咁答佢
愈fine愈難熨
用圖溝通啦。
Pleat本身就係留返少少多餘布,令件衫鬆少少。
我諗樓上巴打指嘅係:佢現成件恤衫,喺條dart度放鬆少少腰位,令件衫無咁緊身

Center Box Pleat, Side Pleats, No Pleats

Darts
1 咁同時造pleat and dart 背隻睇落會唔會太多野?
2 若果slim cut 是否唔會落pleat, 否則違反左slim cut 原意?
話說肥左
變左好窄 背攰到喊
係咩解左背果兩行pleated就得

係咪應該係:後尾解咗背後兩行darts就得

呢D連登中文,我呢D大叔真係睇唔掂
1、見仁見智,但兩個功用不同,一個係方便活動,一個係做番收腰個效果出黎。

2、其實唔關事既我諗,pleats係一個會開合既設計,你唔拉伸佢果時會番番原位,而且slim主要係收腰,令個人睇落slim d腰少d布,pleats就多數放上背,用黎俾你彎身活動,視覺上同你做得slim唔slim無乜衝突。
佢入面有fusing的,所以你只要熨平佢,扣番領咀鈕,個roll係應該自然會出現的
感謝
我有意造件slim cut ocbd, 想落工字褶,但諗落落dart 又好怪咁
感謝,係時候學下點熨衫
確實係好怪的
工字又的確明顯左d
個人覺得slim cut clean少少會好啲
兩個建議:

1) 睇番嗰幾本Classic Menswear 天書,學番基本野, 例如以下三個組合:

2) 簡單d,可以follow 熊哥既IG,佢既OOTD有business,亦有weekend causal,估佢而家有超過100套西裝,除左d英意出名幾間,仲有主要係WWChan/DB/Suitaccess(新A記)同大陸有間叫Ficus既。我覺得佢既品味同配搭可謂爐火純青得黎有規有矩,適合大部分既男人。佢而家唔係香討留言係可惜,但佢既OOTD其實已經將佢累積既知識同經驗表達出黎,好值得學習。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞